Keresendő szöveg:


Félszáz programmal kapcsolódnak a régió városai a Pécs2010 programhoz
2009. március 16., hétfő

PécsA Pécs2010 programhoz kapcsolódva a Dél-dunántúli régió városaiban kilenc pályázó valósíthat meg kulturális intézmény-fejlesztést, 7 új, kulturális funkciójú épület jön létre, és további öt létesítmény is megújul.

A pécsi beruházások első ütemét követően ezúttal arról született meg az első fordulós döntés, hogy a Dél-dunántúli régió városaiban kilenc nyertes pályázó valósíthatja meg  kulturális intézmény-fejlesztéseit. A mai eredményhirdetés szerint 7 új, kulturális funkciójú épület jön létre, további öt megújul, melyekben 53 kulturális esemény valósul meg 2010-ben.
 
Az európai integráció számos területén megjelenő alapelv, a regionalitás elve a Kulturális Fővárosok rendezvénysorozat esetében is jelen van. Annak érdekében, hogy a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program pozitív hatásai ne csak Pécsett, hanem a Dél-dunántúli régió más területein is érvényesüljenek, szükség van a térség más városaiban is a kulturális kínálat fejlesztésére valamint a programok sikeres lebonyolításához szükséges kulturális infrastrukturális fejlesztések megvalósítására.
 
Az öt baranyai mellett a két-két somogyi illetve tolnai beruházással 2010-ben több mint 160 ezer fizető látogatót várnak a már meglévő valamint az újonnan létrejövő intézményekbe.

Valamennyi város kapcsolódó programsorozata mellett Kaposváron több funkciós kulturális és alternatív közösségi tér jöhet létre, Szigetváron a Városi Könyvtár és a Török-ház épülete újul meg, Szekszárd belvárosában egy 21. századi infrastruktúrát biztosító multikulturális centrumot építenek ki, Komlón a 28 éves Közösségek Háza és a 24 éves Színház épületének rekonstrukciója valósul meg, Marcaliban bővítik a Helytörténeti Múzeumot és környezetét teszik látogatóbaráttá. Siklóson a Térségi Könyvtár és Ismeretközpont kialakítása érdekében fejlesztik a jelenlegi Szolgáltató Ház épületét, Sellyén a volt mozi felújításával egy közművelődési és felnőttképzési szolgáltatásokat nyújtó Közösségi Ház jön létre, Mohácson a Kanizsai Dorottya Múzeum költözik egy új 1226 m2 alapterületű épületbe, míg Dombóváron a jelenleg is kulturális központként funkcionáló Művelődési Ház teljes körű rekonstrukciójára kerül sor.

A 4,2 milliárd forintos fejlesztések 2,8 milliárdos uniós támogatással jönnek létre. A projektfejlesztésekre a második forduló keretében kerül sor.

Forrás: DDRFÜ
 
 
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505