Keresendő szöveg:


A kulturális város után - a kultúra új szerepei a városfejlesztésben
2010. augusztus 25., szerda

Hogyan tovább Pécs a Kulturális Főváros program után? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keres válaszokat „A kulturális város után” címet viselő konferencia, amelyet a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karán (PTE PMMK) rendeznek 2010. szeptember 24-25-én.

A 2010-es EKF program hátterében Magyarország egyik legnagyobb kulturális infrastruktúrája jött létre Pécsett és a kultúra teljesítményeire alapozott városfejlesztési koncepció fogalmazódott meg az EKF Program kapcsán. De hogyan lehet a munkát folytatni és melyek a következő lépések?

Azóta, hogy Pécs elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet nem csupán a városban történtek alapvető változások. Az elmúlt két év globális válságsorozatai és a nyomukban ma is tartó recessziók számos ponton forgatták fel a városfejlődés meghatározó elképzeléseit. A kultúra alapú városrehabilitáció nem csak gazdasági hátterének elvesztése, de a javarészt figyelmen kívül hagyott földrajzi és léptékbeli különbségek okán is újragondolásra szorul.

Zsolnay Kulturális Negyed 

A nemzetközi téren vezető szakmai és akadémiai szereplők részvételével zajló konferencia a legújabb példákat és módszereket mutatja be a világból, és keresi a Magyarországon és Pécsen is alkalmazható stratégiákat a kulturális városfejlesztésben és a szakmák együttműködésében. Különösen nagy hangsúlyt kapnak majd a világ különböző tájain kialakult fejlesztési modellek közép- és kelet európai adaptálhatóságának kérdései.

A Konferencia arra is válaszokat keres, hogy mi változott meg a városok irányításában az elmúlt 20 évben és hogyan kel vezetni/menedzselni ma a városokat és hogyan vehetnek részt a város polgárai a fejlesztési célok megfogalmazásában.

Tudásközpont
 
Az elhangzott előadások tanulságai egy kiadványban jelennek meg, hogy ezzel segítsék Pécs és más magyar városok vezetőit az átalakításokhoz nélkülözhetetlen döntések előkészítésében.
 

A Kulturális Város Után

 
A programfüzet letölthető innen!
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505