A Vasarely Alapítvány kapta Pécs Város Kulturális Nagydíját 2014-ben
PécsMa / DDÉK
2014. március 16., vasárnap

A Pierre Vasarely által irányított Vasarely Alapítvány kapta Pécs Város Kulturális Nagydíját 2014-ben.  Az elismerést Páva Zsolt polgármester a Kodály Központban rendezett ünnepi koncerten adta át március 15-én.

A méltatás kiemeli a Dél-dunántúli Építész Kamara által 2010-ben kezdeményezett, majd 2013-ban megismételt Nemzetközi Művészeti Pályázat jelentőségét Aix-en-Provence és Pécs együttműködésének kialakulásában és fejlődésében.
 
2010-ben a Pécs Európa Kulturális fővárosa program részeként megvalósuló „Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázat a Köztéri Művészetért Pécs városában” elnevezésű projekt szorosabbra fűzte a szálakat városunk és a francia Vasarely Alapítvány között, valamint sokoldalú együttműködést indított el a franciaországi Aix-en-Provence városával, amely Victor Vasarely unokájának, Pierre Vasarelynek jelenlegi lakóhelye és a Vasarely Alapítvány székhelye.
 
 
A Vasarely Alapítvány aktívan vett részt a Marseille-Provence 2013 Európa Kulturális Fővárosa programban, amelynek keretében a Dél-dunántúli Építész Kamara és az Alapítvány szoros partnerségében került megrendezésre a 2. Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázat.
 
A Vasarely Alapítvány elnöke Pierre Vasarely, Victor Vasarely unokája, aki tiszteletbeli magyar konzuli címet kapott Marseilleben. Az ő javaslata alapján az Alapítvány 2013-ban egy háromoldalú partnerségi megállapodást kötött Pécs városával és a Janus Pannonius Múzeummal Vasarely művészetének mind teljesebb megismerése, megismertetése és védelme érdekében. A díjat Pierre Vasarely vette át.
 
Forrás: PécsMa
 
 
 


« Vissza