„Év Háza” 2009
2009. május 12., kedd

2009-ben a zsűri ismét keresi a legjobb épületeket. Fontos bírálati szempont a gazdaságos szemlélet által is indokolható egyszerűség, természetesség, tisztaság. A 2009-es pályázat zsűriben részt vesz kamaránk tagja, a 2008-ban Ybl-díjat kapott Patartics Zorán is.

A pályázat célja megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel a bíráló bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást. Emellett a pályázattal már tavaly csatlakozott hazánk a Visegrádi Négyek Családi Házai kezdeményezéséhez, amivel a kiválasztott épületek tervezőinek lehetőségük nyílik a nemzetközi porondon is megméretni magukat.

2009-ben az „Év Háza” pályázaton résztvenni bármely Magyarországon megvalósult, 2006. augusztus 1. és 2009. május 29. között jogerős használatbavételi engedélyt kapott, maximum 4 lakásos lakóépület, lakóépület bővítés, felújítás vagy nyaralóépület anyagával lehet.
 
A pályázat célkitűzéseivel a Wienerberger Téglaipari Zrt. a tavalyi év főtámogatója továbbiakban is egyetért, ezért e minőségében idén is együttműködik a kiíróval. A pályázatot támogatja továbbá a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. a FirstFund Közép-Európai Befektetési Alapkezelő Zrt., valamint a Seat. Médiatámogatók: A Mi Otthonunk, Archicentrum, Arch Tv, epiteszforum.hu, Bautrend, Proidea

Újdonság: a Kiíró várja a szakmai szervezetek jelöléseit
Annak érdekében, hogy minél több, a kiírásnak megfelelő, szakmailag színvonalas épület kerülhessen a zsűri asztalára, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Építész Kamara, és a Magyar Urbanisztikai Társaság országos, regionális illetve megyei szervezetei jelölhetnek az „Év Háza 2009” pályázatra az illetékességi területükön megépült, és az „Év Háza 2009” részvételi feltételeinek megfelelő épületeket. A jelölést a 2009. április 24-ig várják a pályázat e-mail címeire (info/kukac/meszorg.hu, info/kukac/buildmarketing.hu). A jelölés során minden olyan adat megadása szükséges, amely segítségével a jelölt épületek tervezőit a Kiíró írásban fel tudja kérni a „Év Háza 2009” pályázaton való indulásra (tervező neve és elérhetősége, a jelölt épület pontos beazonosítását lehetővé tevő megnevezése, leírása).

A jelölt és indulásra felkért épületek ugyanakkor azonos feltételekkel vesznek részt a pályázaton, mint a saját szándékból indulók, ugyanolyan formai és tartalmi feltételek vonatkoznak rájuk is.

A zsűri és zsűrizés
A szigorú szakmai szempontú értékelést a bírálatot tavaly is végző zsűri neves tagjai garantálják: az zsűri elnöke a Kossuth-díjas Cságoly Ferenc DLA, a BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszékének vezetője, társelnökök Kálmán Ernő DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, Szoják Balázs, az „Év Háza” díj alapítója és Tóth Balázs, a főtámogató szakmai képviselője.

A 2009. évi pályázat zsűrijébe való felkérést idén ismét mind az öt, 2008-ban Ybl díjat kapott építész, Lukács István, Nagy Iván, Patartics Zorán, Puskás Péter és Zoboki Gábor is elfogadta.

A Kuratórium tagja továbbá Körtvélyesi Istvánné, az „Év Háza” díj korábbi kurátora és főszervezője valamint végül, de nem utolsó sorban Tóth Elek DLA, a BME Magasépítési Tanszékvezető-helyettese.

A zsűri a tavaly bevált metódus szerint előértékeli és kiválasztja az elődöntőbe kerülő műveket, majd dönt arról, hogy melyeket kívánja a végső döntés előtt a helyszínen is megtekinteni. Az elődöntőbe került épületek közül kerül ki az a tíz családi ház is, amelyek a Magyar Építőművészek Szövetsége által kezelt Visegrádi Négyek Családi házai 2009 vándorkiállítás magyar képviselőivé válnak.

Határidők
jelölés: 2009. április 24.
a pályaművek beadása: 2009. május 29. 15.00 óra
eredményhirdetés és díjkiosztás: 2009. október 5.


A pályázáshoz szükséges dokumentumok és a teljes pályázati kiírás letölthető a www.evhaza.hu oldalról.

További információ kérhető a pályázattal kapcsolatosan a MÉSZ Titkárságán (1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2., Tel.:318-2444, meszorg/kukac/t-online.hu)
 


« Vissza