Keresendő szöveg:


…Minden városnak külön meg kell találnia saját feladatát!
2010. szeptember 26., vasárnap

A "kulturális város után” című kétnapos konferencia tapasztalatai azt mutatták, hogy nincsenek egyszerűen adaptálható receptek: minden városnak külön meg kell találnia saját feladatát a globális összefüggésrendszerek keretei között.

Hogyan tovább a Kulturális Főváros program után? Hogyan folytatható…Hogyan lesz fenntartható…Melyek a következő lépések? Ilyen kérdésekre kereste a  válaszokat „A kulturális város után” címet viselő konferencia, amelyet a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karán rendeztek 2010. szeptember 24-25-én.
 
A konferencia címe Péccsel összekötve kettős jelentést sejtetett: egyrészről utalt az elmúlt 20-30 év során napvilágot látott kulturális városfejlesztési stratégiák újraértékelésének szükségességére, másrészről pedig utalt Pécs város EKF programévet követő kihívásaira. Ez utóbbiról kevés szó esett, de minden előadás tartalma mögül elősejlettek azok a problémák, melyek jelenleg kiemelt aktualitással bírnak Pécsen, ahol éppen egy kulturális alapú gazdasági és társadalmi léptékváltás programját igyekeznek megvalósítani. Franco Bianchini témaadó előadásából kiderült, hogy az ilyen fejlesztések társadalmi, kulturális és urbanisztikai megítélése sokszor kevésbé egyértelmű.

Az előadások többségében a kultúra úgy jelent meg, mint a társadalmi kohéziót, a helyi identitást megteremtő helyhez kötődő közös élmények összessége, amely tudatos tervezéssel városformáló tényezővé és gazdasági potenciállá alakítható, míg a városok fizikai terei legtöbbször a szociális kapcsolatrendszerek és kulturális teljesítmények feltételrendszereként tűnt fel az előadásokban.
 
Pécsen a konferencia kapcsán az a kérdés fogalmazható meg, hogy egy kultúra alapú városfejlesztés programja milyen közösségi politikával és gazdasági vagy városmenedzselési eszközökkel valósítható meg. A tapasztalatok azt mutatták, hogy nincsenek egyszerűen adaptálható receptek: minden városnak külön meg kell találnia saját feladatát a globális összefüggésrendszerek keretei között. A konferencia ehhez a feladathoz kívánt hasznos hozzászólásokat közvetíteni.
 
Az elhangzott előadásokból kötet készül és az előadások videó-felvételei is rövidesen megtekinthetők az Építészet és Kontextus honlapján!

Cikkek a témában:

LETÖLTÉSEK:
 
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505