A XXII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat

A Nemzetközi Ingatlan Szövetség (FIABCI) Magyar Tagozata idén huszonkettedik alkalommal rendezi meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot. 

A szervezők célja, hogy az idei pályázaton az eddiginél is színvonalasabb és népesebb mezőnynek köszönhetően  a díjátadó gála az ingatlanfejlesztés igazi ünnepévé válhasson.

Az idei pályázat szervezésének nehézsége  hogy a koronavírus járvány és a következtében kialakuló gazdasági válság miatt a potenciális résztvevők többsége gondokkal küzd. Ennek ellenére a pályázatot támogató szervezetek egyöntetűen az idei pályázat megrendezésére szavaztak és biztosítottak töretlen támogatásukról. Ez ösztönözte a FIABCI Magyar Tagozatát arra, hogy elindítsa az idei pályázatot. 

A pályázat célja a magyar ingatlanfejlesztés eredményeinek bemutatása a hazai  szakmai- és laikus közönségnek, valamint a kiemelkedő alkotások díjazása. A magyar pályázat ezen túlmenően azt a célt is szolgálja, hogy a pályázattal előkészítse és elősegítse azt, hogy a  magyarországi ingatlanfejlesztők eredményesen vegyenek részt a FIABCI nemzetközi nívódíj pályázatán.

Az elmúlt 21 alkalommal  a hazai pályázaton több, mint  400 alkotás mutatkozott be az ország minden tájáról és a legjobbak nagy sikerrel vettek részt a hazai eseményt követő  FIABCI World Prix d'Excellence nemzetközi pályázaton, ahol 24 első és 35 második díjat nyertek.
Mellékelten megküldjük a pályázat kiírását és a pályázat történetét is bemutató XXI. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatról készült könyvet elektronikus formában.

A pályázat  támogatói:
Budapesti Építész Kamara
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara
Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége
FIABCI Lakásvásár Média Csoport
Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület
Magyar Építész Kamara
Magyar Építőművészek Szövetsége  (remélem)
Magyar Ingatlanszövetség
Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete
Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
Magyar Urbanisztikai Társaság
Kiemelt online média partner:      Irodakereső.info

Idén is  a hagyományoknak megfelelően a hazai  verseny lezárása után a FIABCI Magyar Tagozata segítséget nyújt a pályázóknak abban, hogy minél sikeresebben vegyenek részt a FIABCI World Prix d'Exellence elnevezésű nemzetközi pályázatán, melynek eredményhirdetése 2021. májusában a 72. FIABCI Kongresszus  keretében megrendezésre kerülő gálaesten lesz. A győzteseket a Wall Street Journal, a nemzetközi pályázat médiatámogatója egy egész oldalas ismertető keretében mutatja be.

 A Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj  pályázatra nevezhetik a projekteket mindazok, akik aktívan részt vettek annak létrehozásában (beruházók, kivitelezők, tervezők, üzemeltetők együtt, vagy önállóan).

A hazai pályázaton a nemzetközi verseny feltételeinek megfelelően minden olyan épület, épületegyüttes, közterületi és infrastruktúra fejlesztés részt vehet, amelynek az átadása, vagy használatbavételi engedélye 2014. január 1 után és 2019. december 31-e előtt volt. Több ütemben megépülő fejlesztések esetében a 2019. december 31-i dátum az első ütemre vonatkozik függetlenül attól, hogy a további ütemek építése még nem fejeződött be.

A pályázatok elbírálásának főbb szempontjai az építészeti értékek  mellett a projekt megvalósításának műszaki  megoldása, építészeti kvalitása, a kivitelezés minősége, a beruházás gazdaságossága és eredményessége, a környezettudatosság, valamint az, hogy az adott létesítmény hogyan járul hozzá a környezetében lakók életkörülményeinek javításához.

Szeretnénk, ha az idei  pályázaton a hagyományoknak megfelelően minél színvonalasabb mezőny indulna.

A pályázatra nevezhet az aki aktívan részt vett a létesítmény megvalósításában (tervező, kivitelező beruházó) együtt, vagy önállóan. Az építészektől a szervezők azt  kérik, hogy nyújtsanak segítséget abban, hogy az általuk tervezett mű induljon el a pályázaton akár úgy, hogy önállóan neveznek, vagy a beruházók és/vagy kivitelezők bevonásával. Amennyiben szükséges, az építészek tájékoztatása alapján a szervezők elküldik a meghívót a kivitelezőknek, vagy beruházóknak is. 

A pályázat szervezői mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a javasolt fejlesztések beruházói, kivitelezői  a megfelelő információk birtokába kerüljenek, és pozitívan döntsenek a részvételről.