Könyvbemutató és kerekasztal beszélgetés Pécsett

// MEGJELENT A TRUST YOUR ARCHITECT! KÖNYV

Mi motiválja ma a fiatal építészeket? Milyen nehézségek és kihívások rejlenek a munkahelyen? Mennyire igazak előítéleteink és feltételezéseink a pályakezdésről? És egyáltalán: egy (friss)diplomás építésznek milyen szakmai lehetőségei vannak?

Fenti csupán ízelítő abból, mennyi bizonytalanság merül fel az építészdiploma megszerzése után. A Kortárs Építészeti Központ kiadásában, majd egy év kutatómunka után megjelenő Trust your Architect! könyv célja nem más, mint hogy a fentebbi kérdésekből kiindulva, a lehető legtöbb oldalról feltárja a pályakezdés nehézségeit, lehetőségeit és fogódzkodókat kínáljon az egyetem falai után. Az olvasó így széles látószögű reális képet, valamint aktuális információkat kap erről a különleges és szerteágazó hivatásról.

// KINEK SZÓL A KÖNYV?

A Trust your Architect! könyv fiatal építészekről szól mindazoknak, akik valamilyen módon érintettek az épített környezet és a vizuális kultúra területén. A kiadványt ezért a szerzők bátran ajánlják pályaválasztás előtt álló középiskolásoknak, egyetemi hallgatóknak, sőt már végzett szakmagyakorlóknak is!

// MIBŐL ÁLL A KÖNYV?

A könyv két nagy fejezetre tagolódik: tanulmányokra és interjúkra. A tanulmányok statisztikai adatokon, és a KÉK kérdőíves felmérésén összegyűjtött információkon alapszanak. Ebből kiindulva információk találhatóak meg a kiadványban a hazai és külföldi továbbképzési lehetőségekről, a nagyvárosok vizuális-kulturális közegéről és azokról a szakmai szervezetekről, melyekhez csatlakozva újabb inspirációs forrás nyerhető. De szó esik az építészek körében fontos jogosultságok rendszeréről és arról, hogyan lehet felkészülni az álláskeresésre, munkahelyváltásra és a tudatos(abb) brandépítésre.

A kerekasztal-beszélgetések során megismert személyes életutak újabbakkal egészülnek ki a kiadványban. A Trust your Architect! könyv második felében ötvenöt érdekes fiatal pályaképe rajzolódik ki, interjúkon keresztül. A megszólított építészekben egy közös van: mindannyian építészdiplomával a zsebükben próbálnak boldogulni a munka világában. Az ő történetükön keresztül mutatkozik meg igazán, mennyire szerteágazó tevékenységet lehet végezni építészdiplomával, hiszen megszólal IT vagy design területén, a kivitelezésben, de a klasszikus építészirodai tervezői munkákon dolgozó fiatal is. Az interjúkban szó esik a szakmai múltról, a jelen kihívásairól és a jövő lehetőségeiről.

// KÖNYVBEMUTATÓ KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS

A könyvet Pécsen is egy kerekasztal-beszélgetéssel mutatjuk be, mely 2019. szeptember 12-én 19:00-kor kezdődik, helyszíne a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (7624 Pécs, Boszorkány út 2.).

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:
Getto Tamás, Lukáts István (állami főépítész, Baranya Megyei Kormányhivatal, Építésügyi Osztály), Karlovecz Zoltán (Karlovecz Építésziroda Kft.), Tamás Anna Mária (A+ Építész Stúdió), Sztranyák Gergely (Pécsi Tudományegyetem)
Moderátor: Kiss Ágnes (KÉK- Contemporary Architecture Centre), Schmidt Márti (KÉK- Contemporary Architecture Centre)

A kerekasztal után maradjatok még, jó hangulattal és érdekes sztorikkal készülünk!

// HOL ÉRHETŐ EL A KÖNYV?

A könyvet Pécsen a beszélgetésen lehet megvásárolni (Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, E81-es előadó - Boszorkány út 2). A kiadvány Budapesten szeptember 9-től szerezhető be: a Kortárs Építészeti Központban munkanapokon 9:00-18:00 között lehet érte jönni. Az ára diákkal 2.500,- Ft, diák nélkül 3.500,- Ft.

A könyv megjelenését támogatta: DVM group, Graphisoft, Market építő Zrt., Nemzeti Kulturális Alap