ÉPÍTÉSI JOG 2021 ONLINE KONFERENCIA

Évindító webinárium az új építési engedélyezési, településképi, kivitelezési és energetikai követelményekről

2020 decemberének utolsó napjaiban egymás után jelentek meg az építésügyi salátarendeletek; gyakorlatilag nem maradt olyan lényeges – az építésügyet érintő – jogszabály, amelyben ne találnánk fontos módosításokat (OTÉK, Kivitelezési kódex, Eljárási kódex, 314/2012. (XI. 8.) Korm.rendelet stb.). Ráadásul az új szabályokat és követelményeket azonnal alkalmazni is kell.

A változásokról január 27-én online konferenciát szervezünk az Építésijog.hu portál szakértőivel együttműködve. A rendezvényen – tekintettel a járványhelyzetre – kizárólag online formában lehet részt venni, vagyis az előadásokat Ön otthon vagy a munkahelyén, saját számítógépén tudja követni. Az új építési engedélyezési, településképi, kivitelezési és energetikai követelményeket bemutató webináriumról itt található részletes információ: ÉPÍTÉSI JOG 2021 >>

A LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK

Az építésügyi engedélyezési eljárások több olyan sarokpontja is módosult, amit korábban alapvetésnek gondoltunk (engedély hatálya és ütemezése, településképi vélemény, használatbavétel), és új szabályrendszert kell megtanulni az egyszerű bejelentésű beruházások esetében is. 2020 decemberének utolsó napjaiban több ITM rendelet és kormányrendelet tartalmazott épületenergetika témájú módosítást. A jogszabályváltozások nem csak a közel nulla követelmények alkalmazásának határidejét hosszabbította meg, számos érdemi változást is történt az energetikai követelmények rendszerében.

Az önkormányzatok újra nagy feladat előtt állnak, mert – elméletileg – 2021. március 1-jétől ismét módosítaniuk kellene a településképi rendeleteiket, és több esetben a településképi bejelentési eljárást kötelező lesz lefolytatniuk (vagyis nem kizárólag a helyi rendelet határozza meg a bejelentéshez kötött építési tevékenységeket). Az OTÉK-ban egyebek mellett a parkolóhelyek kialakításának előírásai, valamint a kertvárosias lakóterületek beépítési lehetőségei is módosultak.

Az állami otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően a korábbiaknál nagyobb számú felújítás, tetőtér-beépítés fog történni, de nem mindenki ismeri ezeknek a kivitelezéseknek a jogszabályi előfeltételeit. Az ÉPÍTÉSI JOG 2021 konferencia több előadása is a felújítást, tetőtér-beépítést tervező építtetők és kivitelezők részére tartalmaz fontos információkat annak érdekében, hogy a kivitelezők elkerüljék a szabálytalan munkavégzést, az építtetők pedig megelőzzék az építkezés során felmerülő, legnagyobb kockázatú veszélyeket.

Évindító építési jogi online konferenciánkkal az új követelmények megismeréséhez kívánunk segítséget adni a változások által érintettek – építtetők, tervezők, vállalkozó kivitelezők, ügyvédek, önkormányzatok és hatósági ügyintézők – számára! A résztvevőknek lehetőséget kínálunk arra, hogy egy nap alatt átlássák a legfontosabb változásokat, és így már az új előírásoknak megfelelően tudják a tevékenységüket végezni, beruházásaikat tervezni. Ha Ön nem tud erre egy egész napot szánni, akkor sincs gond, a konferenciáról videófelvétel készül, melyet a konferencia után még egy hétig – azaz február 3-ig – meg lehet nézni, akár több alkalommal is. Ebben az egy hetes időszakban meg lehet szerezni a kamarai kreditpontokat is (a tesztkérdések megválaszolásával). A további részletekért kattintson az alábbi linkre!

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A JELENTKEZÉSI OLDALON >>

A legfontosabb tudnivalók az online konferenciáról:

IDŐPONT:
2021. január 27., kezdés 10 órától

KAMARAI AKKREDITÁCIÓ:
A konferenciát a Magyar Építész Kamara és a Magyar Ügyvédi Kamara is hivatalos továbbképzésként akkreditálja. A kreditpontok jelenleg elbírálás alatt vannak, a konferencia jelentkezési oldalán látható lesz az elbírálás eredménye.

RÉSZVÉTELI DÍJAK, KEDVEZMÉNYEK:
A webináriumrészvétel mellé most rendkívüli kedvezménnyel negyedéves vagy éves Építésijog.hu-előfizetést is lehet vásárolni. Ezen kívül JANUÁR 15-IG további kedvezményt is kapnak a résztvevők, érdemes mielőbb jelentkezni! További részletek a konferencia jelentkezési oldalán.

TOVÁBB A KONFERENCIA JELENTKEZÉSI OLDALÁRA >>

AZ ELŐADÁSOK TÖBBEK KÖZÖTT AZ ALÁBBI KÉRDÉSEKRE ADNAK VÁLASZT:
• Hogyan kell megtenni az egyszerű bejelentést, és milyen feltételek mellett lehet a hatósági bizonyítványt megkapni 2021. január 1. után?
• Milyen építési tevékenységet lehet végezni az építési engedély hatályának lejárta után?
• Hogyan lehet használatba venni egy olyan épületet, amelyhez nem áll rendelkezésre a fővállalkozói kivitelezői nyilatkozat?
• Hogyan lehet megelőzni azt, hogy az építtető és a vállalkozó között elszámolási vita alakuljon ki?
• Milyen eszközök állnak rendelkezésre akkor, amikor a visszaélést elkövető vállalkozó, alvállalkozó nem akarja visszafizetni a vállalkozói díjat?
• Milyen módosításokat kell az önkormányzatoknak megtenniük a településképi rendeleteikben 2021. március 1. napjáig?
• A felújítást, tetőtér-beépítést végzőknek milyen fontosabb jogszabályi előírásokra kell figyelniük?
• A beruházóknak, tervezőknek milyen kedvezményeket tartalmaz a 2021-től hatályos OTÉK?
• Hogyan változtak a parkolók elhelyezésének és megváltásának szabályai?

Ön is beküldheti már előre a saját kérdéseit a konferencia szakmai szervezőjének, dr. Jámbor Attilának, az Építésijog.hu főszerkesztőjének (cím: jambor.attila@epitesijog.hu), hogy az előadók fel tudjanak készülni a válaszadásra, illetve már az előadásaikat is ezek figyelembe vételével állíthatják össze.

RÉSZLETES PROGRAM, AZ ELŐADÁSOK TÉMÁJÁNAK BEMUTATÁSA A JELENTKEZÉSI OLDALON >>

Készüljön fel egy nap alatt a legfontosabb építési jogi változásokból, hogy 2021-ben nyugodtabban, szakmai munkájára koncentrálva tudjon dolgozni! NE FELEDJE, hogy JANUÁR 15-ig jelentős kedvezményt vehet igénybe – érdemes mielőbb jelentkezni!

Részvételére számítva,
tisztelettel az online konferencia szervezői:

az Építésijog.hu és az Artifex Kiadó
Email: info@artifexkiado.hu Telefon:
+36 1 783 1711