Elhunyt Horváth Miklós

2019. március 21-én, életének 93-ik esztendejében elhunyt Horváth Miklós okleveles gépészmérnök, címzetes főiskolai docens, a Pécsiterv volt főmérnöke. Temetési szertartása 2019. április 3-án, szerdán délután ½ 2 órakor kezdődik a pécsi köztemető kápolnájában.​

HORVÁTH MIKLÓS
1926-2019

A Budapesti Műszaki Egyetemen 1950-ben szerzett gépészmérnöki oklevelet, melynek birtokában az IPARTERV-ben kezdett el dolgozni. A vidéki tervező vállalatok megalakításakor 1950. szeptemberében Pécsre került. Végigjárta a Pécsi Tervező Iroda különböző beosztásait, míg végül 1988-ban, az akkor már Pécsiterv-nek hívott, közel 500 főt foglalkoztató iroda főmérnökeként nyugdíjba ment.

Lakó- és középületek épületgépészeti tervezése mellett az élelmiszeripari technológiák terén is nagy gyakorlatra tett szert. Többek között a pécsi Pannónia Sörgyár és a Tejüzem, a nagykanizsai Sörgyár, illetve a harkányi Reumakórház terveinek elkészítése fűződik a nevéhez. Céltudatos, felkészült, ragyogóan tárgyaló, mindig a korszerű és optimális megoldást kereső tervező volt.

1970 után több éven át meghívott előadóként oktatott az akkor induló Pécsi Műszaki Főiskola épületgépészeti karán, amit a címzetes főiskolai docens címmel ismertek el. Sok hallgató számára ő jelentette az első meghatározó szakmai élményt: példát mutatva és személyes mércét adva a lelkiismeretes mérnöki magatartáshoz.

Horváth Miklós életét egyszerű alapelvek vezérelték. A munka tisztelete, a hagyományok őrzése, a becsület megtartása, és a rend szeretete. Sokat tett azért, hogy ezeket az elveket a környezete is fontosnak tartsa.

 

horvath-miklos.jpg

Elhunyt Horváth Miklós - DDÉK
Elhunyt Horváth Miklós - DDÉK