Díjátadó Ünnepség

FORBÁT ALFRÉD ÉPÍTÉSZETI DÍJ - 2020

A Dél-dunántúli Építész Kamara az értéket teremtő építészeti alkotómunka tiszteletének erősítéséért 2020-ban pályázatot hirdetett meg második alkalommal a „FORBÁT ALFRÉD ÉPÍTÉSZETI DÍJ” elnyerésére. Az előírt határidőig 17 érvényes pályázatot nyújtottak be. A Bíráló Bizottság 2020. szeptember 29.-én ülésezett, az alábbi összetétellel:

  • Molnár Csaba építész, elnök, a Dél-dunántúli Építész Kamara,
  • Pelényi Margit Ybl díjas építész, a Dél-dunántúli Építész Kamara,
  • dr. Hajnóczi Péter elnök, a Magyar Építész Kamara Elnöksége,
  • Karlovecz Zoltán Pécs Város főépítésze, a Magyar Építőművészek Szövetsége,
  • dr. Csaba Ders alelnök, a Magyar Urbanisztikai Társaság.

A Bíráló Bizottság a pályázatot eredményesnek ítélte meg, és alkalmasnak tartotta a beérkezett anyagot, hogy a lehetséges 3 db díj és 3 db elismerő oklevél teljes körben kiosztásra kerüljön.

 

FORBÁT ALFRÉD ÉPÍTÉSZETI DÍJAT kapott rangsorolás nélkül három alkotás. A Díjakhoz oklevél, emléktárgy, és bruttó 100.000,- Ft pénzjutalom jár.

 

KARÁCSONY TAMÁS, KERN ORSOLYA

A PAKSI DEÁK HÁZ / SZENICZEY KÚRIA FELÚJÍTÁSÁNAK ÉS BŐVÍTÉSÉNEK TERVEZÉSÉÉRT

Az újjáélesztett Kúria, a Postaállomás, és a történeti beépítést lezáró új keresztházban elhelyezett Klíma Múzeum épületegyüttese egymást erősítő kerek egészként, kimagasló építészeti alkotás, mely átvezet múltból a jövőbe.

Kiváló lecke számtalan sablonos településképi rendeletet alkotó település számára, hogy az illeszkedés nem a felhasznált építőanyag maga, hanem környezetet értő, ahhoz kellő alázattal viszonyuló építészek és a gondolatokat értő közösség sajátja.

 

KAJÁRI JÓZSEF TAMÁS,

A SZEKSZÁRDI HOSSZÚVÖLGY UTCAI LAKÓHÁZ TERVEZÉSÉÉRT

A lakóépületek között ritkaságnak számít, ha az építészeti koncepciót megrendelői (köz)ízlés nem téríti el, a megvalósult épület pedig mindkét fél megelégedése szolgál. Jelen esetben is ezt történt, azzal a többlettel, hogy okos és költségérzékeny építési technológia választással, anyaghasználattal megtartható volt az építészeti koncepció és funkció összhangja.

 

DR. SZÉLL ATTILA BÉLA

A PÉCSI CISZTERCI SZÁLLÁS

TERVEZÉSÉÉRT

A Klasszicista műemlék különlegesen alapos, részleteiben is elmerülő - de azokban el nem vesző - eredeti funkcióját megújító helyreállítása, kivételes építészeti, építészettörténeti tudásról árulkodó példaértékű munka.

 

 

ÉPÍTÉSZETÉRT ELISMERŐ OKLEVELET kapott rangsorolás nélkül három alkotás. A Díjakhoz oklevél, és emléktárgy jár.

DENKINGER JÓZSEF, NAGY PÉTER ÉS RÁDÓCZY (F) LÁSZLÓ

A KOMLÓI KODÁLY ZOLTÁN ÉNEK-ZENEI KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA ÁTALAKÍTÁSÁNAK ÉS BŐVÍTÉSÉNEK TERVEZÉSÉÉRT,

Egy hátrányos helyzetből tudott előnyt kovácsolni ez pályamű. A meglévő épületre ráépített illetve mellé épített új korszerű funkciók önmagukban és épületegyüttesként is elismerést érdemlő építészeti megoldásokkal gazdagították az intézményt

 

KOKAS IGNÁC

A PÉCSI REFORMÁTUS KOLLÉGIUM ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA TERVEZÉSÉÉRT

Mértéktartó, ugyanakkor ötletes színképekkel kívül- belül barátságossá és játékossá tett általános iskola következetes építészeti munka, méltán váltotta ki zsűri dicséretét.

 

KOVÁCS-ANDOR KRISZTIÁN DLA

 

ÉS TAMÁS ANNA MÁRIA DLA

A PÉCSI BÁRÁNY ÚTI LAKÓÉPÜLET, TERVEZÉSÉÉRT

Az elegáns hegyoldalba ültetett villaépület, sima kőhomlokzatával nagyszerűen ellen pontozza a már meglévő kortárs terméskő medenceházat, a Mecsek oldal modern Bauhaus építészeti hagyományait követő, új példaértékű épületet hozva létre.

 

A Bíráló Bizottság Zárójelentése, és a díjazottakat bemutató tablók képe a mellékletből letölthető.

Képek megtekinthetőek Facebook oldalunkon: DDÉK - Forbát-Díj átadó