Dévényi Sándor kiállítás Pécsett

Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész, a Nemzet Művésze kiállítás nyílik 2019. április 5-én Pécsett a Pécsi Galáriában. A kiállítás a hetven éves alkotó különböző léptékű, a várostervtől a kilincsig ívelő, az építészeten messze túlmutató koncepciókat is magába foglaló életművének legfontosabb munkáit tárja a látogatók elé.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. 2019. április 5.-én 17.00 óra kezdettel tisztelettel meghívja Önöket Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész, a Nemzet Művésze kiállításának megnyitójára a Pécsi Galériába.

A kiállítást megnyitja: Pinczehelyi Sándor

A kiállítás megtekinthető 2019. május 5-ig.

A kiállítás alatt az alkotó tárlatvezetéseket tart a következő időpontban:

2019. április 11. 17:30 órakor

2019. május 3. 11:00 órakor.

A kiállítás a hetven éves alkotó különböző léptékű, a várostervtől a kilincsig ívelő, az építészeten messze túlmutató koncepciókat is magába foglaló életművének legfontosabb munkáit tárja a látogatók elé.

Dévényi Sándor építész rendkívül összetett és sokrétű életművében az egyes épületek mellett a különböző szakmai közösségekben és a közéletben való jelenlét is kiemelkedő hatású. Számos jelentős kezdeményezés életre hívója, társalapítója, egyetemi tanár, a magyar organikus építészet nemzetközi diskurzus által is számon tartott mestere. A kiállítás a hetven éves alkotó különböző léptékű, a várostervtől a kilincsig ívelő, az építészeten messze túlmutató koncepciókat is magába foglaló életművének legfontosabb munkáit tárja a látogatók elé.

Szülővárosa a gazdag múltú Pécs, a magyar mediterráneum, életének alapélménye. Családi gyökerei anyai ágon több generáción keresztül Pécsig, a nemesi származású apai ágon Dévényen át egészen Zágrábig nyúlnak.  Pécs városa Csete György és Jankovics Tibor egyedi építészeti gondolkodásán, a Pécs Csoport szellemiségén, valamint a Dunántúli Építész Stúdión keresztül is meghatározó módon hatott pályafutására. Emellett Makovecz Imre emberi-alkotói magatartása, míg a klasszikus építészek közül Wright, Gaudí és pécsi kortársa, Pilch Andor a példakép számára. Ma is Pécsett él és alkot, Skrobák Lászlóval alapított irodájában számos fiatal tanulta meg a szakma mesterfogásait.

Az organikus építészet Dévényi Sándor számára munkamódszer, egyben viselkedésforma és filozófia: érzékenyen igazodik a környezethez, térben és időben a történeti élő szövethez, amelynek fejlődése, anatómiája van. Csak az nyúlhat bele egy ilyen szervezetbe, aki annak élettani vonatkozásaival tökéletesen tisztában van, akár egy operáló orvos. A meglévő közegben testet öltő új gondolat, azaz épületeink szintén élőlények, születnek, fejlődnek, lélegeznek. Az építészet még atomizálódó világunkban is képes lehet ezzel az átélő hozzáállással a nagyobb egységet előmozdítani. Az «átfogalmazás» az organikus gondolkodásnak olyan prioritása, mely minden helyzetben energiát ad a megoldás megtalálásához. Amikor megérzem a ház lényegét, az egy egységes képben jelenik meg, amelyből a részek a rajzpapíron bonthatók ki, és logikusan következnek az egészből. Engem mindig a nagy összefüggések érdekeltek, amelyek a legkisebb részletben is megjelennek” – vallja. 

KURÁTOR: Dénes Eszter

Életrajz
Született 1948. november 27-én, Pécsett
1973 Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kar
1978-80 BME Műemlékvédelmi szakmérnöki képzés
1980-82 MÉSZ Mesteriskola
1973-75 Iparterv
1975-80 Baranyaterv
1980-87 Pécsiterv
1987-88 LMI Kft.
1988-90 Pécsi Építész Iroda Kisszövetkezet,majd Kft.
1990- Dévényi és Társa Építész Kft.
2009-18 Pécsi Tudományegyetem
1989- Kós Károly Egyesülés alapító tag
2009- Kós Károly Egyesülés igazgató
2013- Országépítő főszerkesztő
2014-2017 Magyar Művészeti Akadémia alelnök
1987 Ybl Miklós-díj
1994 Pro Architectura Díj
1996 Pécs Város Millecentenáriumi díja
1999 Kossuth-díj
2004 Prima  Díj
2012 Magyar Művészetért díj
2017 Nemzet Művésze díj

https://www.pecsigaleria.hu/programok/devenyi-sandor-epitesz-kiallitasa