Keresendő szöveg:


Mendöl Zsuzsanna: Forbát Alfréd (1897-1972)
2009. január 23., péntek

A pécsi születésű Forbát Alfréd a magyar építészek közül elsőként került kapcsolatba a Bauhaussal. Mendöl Zsuzsanna monográfiája áttekinti a teljes életpályát, jelentős hangsúllyal a magyarországi vonatkozásokra.

A pécsi születésű Forbát Alfréd a magyar építészek közül elsőként került kapcsolatba a Bauhaussal, majd építészként és várostervezőként jelentős szerepet játszott a funkcionalizmus érvényesülésében. Németországban Walter Gropius és Johanes Itten munkatársa, majd önálló tervező-iroda irányítója. Később dolgozott Görögországban, a Szovjetunióban, majd 1933-1938 között Magyarországon. A zsidótörvények miatt Svédországba emigrál, ahol három évtizedes elméleti és gyakorlati munkásságával "a várostervezés atyja" lett. Oktatott Németországban és Svédországban. A Müncheni Egyetem díszdoktora.

Mendöl Zsuzsanna monográfiája áttekinti a teljes életpályát, jelentős hangsúllyal a magyarországi vonatkozásokra. A Bauhaus-iskola történetére is röviden kitérő bevezetőt követően kronológiai sorrendben tanulmányozhatjuk Forbát munkásságát: családi háttere és iskolái bemutatása után részletesen olvashatunk ifjú építészként Németországban töltött - talán leginkább meghatározó - időszakáról, a harmincas évek derekán a Magyarországon, Szovjetunióban és Görögországban végigdolgozott esztendőkről, majd (jóval kevésbé hangsúlyosan) élete második, svédországi feléről. A fekete-fehér fotókkal és tervrajzokkal kísért kötet végén találjuk a színes mellékletet, Forbát Alfréd publikációinak felsorolását, a róla szóló irodalom listáját, a rövidítésjegyzéket, illetve az angol nyelvű összegzést.

Kiadó: Pannónia Könyvek, Pécs, 2008.
Terjedelem: 205 o.
ISBN: 978 963 9498 89 1
 
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505