Keresendő szöveg:


Város-kooperáció: kísérlet a várostervezési folyamatok mintaértékű megújításához
Bencze Zoltán
2011. október 25., kedd

A Város-kooperáció egy kísérlet, amely szeretné megvizsgálni, hogy milyen eséllyel tudnak a legkülönbözőbb szakmai, civil, társadalmi, piaci és városházi szereplők együttműködni Pécs város fejlesztéspolitikájának megújításában.

Sok-sok szándék, ambíció és kezdeményezés felbukkanása kísérte a pécsi Európa Kulturális Fővárosa program előkészületeit. Úgy tűnt, hogy egy ekkora városfejlesztési program végrehajtásához megkerülhetetlen a város érintett és érdekelt szereplőinek bevonása. Úgy tűnt, hogy a nagy kihívás megkerülhetetlenné teszi egy Magyarországon is újnak számító fejlesztéspolitikai fordulat bekövetkezését is. Azonban a fordulat elmaradt és így az Önkormányzat nem tudta hasznosítani a következetes stratégiai gondolkodásban és a közösség részvételében rejlő erőt az elmúlt időszakban. Ennek eredményeképpen számos ellentmondás, anomália és összességében a félsiker kísérte a pécsi programot.
 
 
 
 
A sok tapasztalat ellenére mégsem egyszerű feladat a tanulságokra hagyatkozva elképzelni a folytatást. Ezért a Dél-Dunántúli Építész Kamara kezdeményezésére Város-kooperáció címmel akcióprogram indul 2011. őszén. A Pécsen 2012-ben sorra kerülő Városfejlesztési Koncepció megújítása ritkán visszatérő lehetőség egy mintaértékű folyamat elindításához. A Város-kooperáció egy kísérlet, amely szeretné megvizsgálni, hogy milyen eséllyel tudnak a legkülönbözőbb szakmai, civil, társadalmi, piaci és városházi szereplő együttműködni Pécs város fejlesztéspolitikájának megújításában. A Város-kooperáció programja ebben a folyamatban a szakmai és társadalmi kooperáció moderálásának eszköze szeretne lenni. Az őszi rendezvények feladata az összefogás keretrendszerének kialakítása lesz. Az első rendezvényre november 11-én kerül sor. Később beszámolunk a fejleményekről.
 
 
Bencze Zoltán – a Város-kooperáció programfejlesztője
 
-------------------------
 
A Város-kooperáció a Dél-Dunántúli Építész Kamara, a Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszter és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által kezdeményezett „ÉKG – Építészet – Kontextus – Gazdaság” című szakmai fórum első közös programja Pécsett.
 
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505