Keresendő szöveg:


Tájékoztatás a MŰEMLÉKI SZAKÉRTŐI TEVÉKENYSÉG módosításairól
DDÉK
2014. április 3., csütörtök

A régészeti örökséggel és a műemléki értékkel kapcsolatos szakértői tevékenységről szóló 439/2013. (XI. 20.) Kormányrendelet 2014. január 20-án hatályba lépett előírásait a 62/2014. (III.6.) Kormányrendelet módosította, a módosított rendelkezések 2014. március 15-én léptek hatályba.

A műemléki területen a szakértői tevékenység felügyeletét ellátó hatóság továbbra is a Magyar Építész Kamara. A nyilvántartás a MÉK által vezetett hivatalos névjegyzékben, a www.mekon.hu oldalról érhető el.

Az új előírások alapján műemléki területen
1.    műemléki érték dokumentálása,
2.    műemléki épületkutatás,
3.    műemléki restaurátor,
4.    történeti kertek,
5.    műemléki épületdiagnosztika továbbá
6.    orgonahangszer-helyreállítás
szakterületen csak az folytathat szakértői tevékenységet, aki az erre irányuló szándékát a Magyar Építész Kamaránál bejelentette. A tevékenység a Magyar Építész Kamarához való beérkezés napjától folytatható.

A módosítások nem érintik az eddig kiadott igazolásokat, a nyilvántartásba vételt és azok tartalmát, ezek módosítására nem kerül sor.

A korábbi szabályozás szerinti „műemléki falkutatás” és „műemléki épületkutatás” szakterületek megszűntek. A Kormányrendelet (a továbbiakban: Rendelet) 14. § (2) és (3) bekezdése alapján, akit a MÉK műemléki falkutatás szakterületen névjegyzékbe vett, műemléki épületkutatás szakterületen, akit pedig műemléki faldiagnosztika szakterületen vett névjegyzékbe, az műemléki épületdiagnosztika szakterületen jogosult szakértőnek minősül.

Fontos változás, hogy a Rendelet 5. § (5) bekezése alapján  "… az építészeti tervezési területen jogosultsággal és műemlékvédelmi szakmérnöki képesítéssel rendelkező személy - külön jogosultság megszerzése nélkül - elláthatja a műemléki érték dokumentálása szakterületen és a műemléki épületkutatás szakterületen szakértői tevékenységnek minősülő tevékenységeket is."

A bejelentést követően a bejelentő akkor kerül nyilvántartásba, amennyiben a benyújtott iratok alapján rendelkezik a jogszabály által előírt végzettséggel és szakképesítéssel, valamint a szakképesítés megszerzését követően szerzett szakmai gyakorlattal.

Kapcsolódó linkek:
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505