Keresendő szöveg:


Ybl-díjat kapott Patartics Zorán
2008. április 3., csütörtök

Ismét van pécsi az Ybl díjasok között.Pelényi Margit (2006), Getto Tamás (2007) után ebben az évben Patartics Zorán került díjazottak sorába. A díjak ünnepélyes átadására 2008. március 13-ikán, került sor az Építészek Házában.
 

Az Ybl Miklós-díjat, azaz az építészeti tevékenységért kapható legrangosabb szakmai kitüntetést 1953-ban alapította a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa. 1992 óta ez életműért adható díj lett, ami a hazai környezet építése, alakítása és értékmegőrzése érdekében huzamosan kifejtett kimagasló gyakorlati vagy elméleti építészeti alkotó tevékenység, életmű elismeréséül és csak egyéni teljesítmény alapján adományozható. Lukács István, Nagy Iván, Puskás Péter és Zoboki Gábor társaságában Patartics Zorán építészmérnök kapta az idei Ybl díjat.

Patartics Zorán munkái között szerepel Pécsett a Magyar-Német Nyelvű Oktatási Központ és a Gandhi Gimnázium és Kollégium, Gyulán pedig az 1. sz. új postaépület. Patartics Zorán 1998-ban Pro Architectura díjat kapott a Gandhi Alapítványi Gimnázium és Kollégium tervezéséért. Az Ybl díjat egyébként ugyanaz a személy 5 éven belül csak egyszer, és életútja folyamán legfeljebb kétszer kaphatja meg. Újabb díj adományozására csak olyan teljesítmény alapján lehet javaslatot tenni, amelyet a javasolt személy a korábban adományozott díj elnyerése óta ért el.
 
Patartics Zorán munkássága sok szálon kötődik az építészet helyi és országos megjelenéséhez. Megvalósult épületei példát mutatnak a tehetséggel és tudással felvértezett, etikus építész eredményes küzdelmére, és értéket teremtő lehetőségeire. Korábbi oktatói, majd publicisztikai tevékenysége, vagy közéleti szerepvállalásai, mindig a lényegi és kritikus kérdésekre keresik, és találják meg a választ.

A pécsi Gandhi Középiskola tervezéséért először, a gyulai Főposta tervezéséért másodszor kapott Pro Architectura Díjat. Megvalósult nagyobb munkáit minden esetben országos tervpályázaton nyerte el, emellett pécsi lakóházai is kimagasló színvonalúak. Sokoldalú építészi munkásságának szerves része oktatói és publicisztikai tevékenysége.

Patartics Zorán a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karán szerezte diplomáját 1992-ben, 1996-ben szerezte meg a Magyar Építőművészek Szövetségének mesteriskolájának oklevelét. 1992-től 2000-ig a PTE PMMF tervezési tanszékének tanára. Az Echo című pécsi kritikai lap szakmai szerkesztője.

Kiemelkedő munkái:
ˇ    Magyar-német nyelvű oktatási központ (Pécs)
ˇ    Gandhi Gimnázium és Kollégium (Pécs)
ˇ    Győri ítélőtábla (Győr)
ˇ    Győri Fellebbviteli Főügyészség (Győr)

Elismerései:
ˇ    Diplomadíj I.
ˇ    Pro Architectura díj (Gandhi Alapítványi Gimnázium és Kollégium)
ˇ    TERCA Téglaburkolatok pályázat, Középületek kategória I. díj (Gyula 1 posta)
ˇ    Pro Architectura díj (Gyula 1 posta)
ˇ    Év Szép Háza Díj II. (Családi ház - Pécs, Égervölgy)
ˇ    Homlokzat nagydíj (Győri Ítélőtábla)
 
2008. évben Ybl Miklós Díjban részesült építészek:
Lukács István okl. építészmérnök
Nagy Iván okl. építészmérnök
Patartics Zorán okl. építészmérnök
Puskás Péter okl. építészmérnök
Zoboki Gábor okl. építészmérnök

Forrás: www.pecstv.hu
 
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505