Keresendő szöveg:


Liverpooli EKF Konferencia
2008. augusztus 21., csütörtök

A Pécsi Tudományegyetem Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya kezdeményezésére megalakult Európai Kulturális Fővárosok Egyetemi Szövetségének 2. Éves Közgyűlése és Konferenciája. amelyet idén, 2008. október 16-17-én Liverpool városa ad otthont. A konferencia címe "Kinek a kultúrája/Kiknek a kultúrái?"

A volt, jelenlegi illetve leendő Európai Kulturális Fővárosok egyetemeinek oktatói, hallgatói valamint kultúrával foglalkozó szakemberei azt a fő témakört vizsgálják, hogy az Európai Kulturális Fővárosok kiknek a kultúráját mutatják be. Mi a fontosabb a program számára? Az európai avagy a helyi kulturális sajátosságokat képviselni? Az EKF program múló események sorozata vagy mérföldkő azaz katalizátor?

Az Európai Kulturális Fővárosok különböző szereplői más-más szemszögből vizsgálják a helyi és európai kultúrát, különböző aspektusokból közelítik meg a kultúra fogalmát. A konferencia céljának megfelelően az előadások az európai és nemzetközi kultúra működésével kapcsolatos új meglátásokra fókuszálnak, illetve rávilágítanak arra, a kulturális politika szereplői számára ezek a benyomások milyen fontossággal bírnak.

A konferencia felhívást olyan nagy nemzetközi érdeklődés övezte, hogy nemcsak Európa számos volt és leendő kulturális fővárosaiból érkeztek előadások, hanem Kínából és Malajziából is.

A konferenciát megnyitja Liverpool város Polgármestere valamint a Liverpool Hope Egyetem, a Liverpooli Egyetem és a Liverpool John Moores Egyetem elnökei. A konferencia vitaindító előadását Arenberg Hercege tartja.

A Pécsi Tudományegyetem által alapított Egyetemi Szövetséget nagy örömmel üdvözölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium is. Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár meghívott előadóként részt vesz a liverpooli konferencián.

A konferencián részt vesznek a volt és leendő kulturális fővárosok programigazgatói.is Előadást tart az első kulturális főváros, Athén ( 1985) programigazgatója, a luxemburgi EKF Központ vezetője, valamint az idei év kulturális fővárosainak , Liverpoolnak és Stavangernek a programigazgatói is.

Az Európai Kulturális Fővárosok Egyetemi szövetségének jelenleg 46 tagegyeteme van Európa 21 országából. A liverpooli konferenciát a PTE Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya szervezi, mely egyben az Európai Kulturális Fővárosok Egyetemi Szövetségének a Titkárságaként működik.

Az Európai Kulturális Fővárosok Egyetemi Szövetségéről további információ a szervezet honlapján található: http://www.uneecc.org/
 
Forrás: Pécsi Tudományegyetem  
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505