Keresendő szöveg:


Vasarely nevét kapja a Párizsi Magyar Intézet kortárs galériája
2008. november 8., szombat

Tovább folytatja modernizációját a Párizsi Magyar Intézet: a nemrég kialakított kiállítóterem Vasarely Galériává alakul. A főleg óriás textiljeiről híressé vált művész eredeti munkáit tekintheti meg a párizsi közönség.

A magyar származású Victor Vasarelynek, az OpArt stílus meghatározó alakjának képeiből válogatott kiállítás nyitja meg a Párizsi Magyar Intézet (PMI) új kortárs galériáját november 7-én. Vasarely, akit Franciaországban ugyanúgy ismernek, mint Magyarországon, lesz a "kapocs". Kapocs a múlt és a jelen nagy művészei között, olyan kortárs művészek között, akiket még nem ismer, illetve nem eléggé ismer a francia közönség, és akiknek műveit bemutatja majd a galéria.
 
A névadó-megnyitó alkalmából Párizsba látogat Tasnádi Péter, Pécs polgármestere is, hogy egyúttal meghirdesse a Pécs 2010 kampányának franciaországi beindítását. Az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert várost a pécsi Vasarely Múzeum képviseli, amelynek megnyitásakor, 1976-ban, Vasarely maga adományozta a kiállított képeket, hogy így adjon átfogó képet művészeti korszakairól. Ezek közül 37 került most Párizsba, a galéria megnyitójára és első kiállítására. A képeket Sárkány József, a pécsi múzeum igazgatója választotta ki. "A festmények legtöbbje eredeti tempera és olajfestmény, így különösen értékesek, később ezekről a műveiről vették a mintát az óriási textiljeihez" - mondja Sárkány József.

A galéria megnyitása alkalmából Ecsedi-Derdák András intézetigazgató kezdeményezésére "correspondance: budapest" névvel, az OKM-NKA miniszteri keretének támogatásával egy újszerű kurátori program is kezdetét veszi: évente egy kurátor kap majd lehetőséget arra, hogy - a PMI szakmai felügyelete mellett - kialakítsa a Vasarely Galéria programját.

A cél a kortárs magyar képző-, ipar- (design, fashion, animáció és videó) alkotóinak és alkotásainak bemutatása, szoros szakmai együttműködésben a francia művészeti szcéna szereplőivel, intézményekkel, független kurátorokkal, szervezőkkel és Franciaországban élő művészekkel. A kurátor feladata lesz, hogy a lehető legszélesebb spektrumban mutassa be a magyar művészeteket a francia közönség számára.

November 21-én veszi kezdetét Strasbourgban az európai kortárs kulturális vásár, a St-Art, amely ebben az évben Magyarországot és a magyar képzőművészetet állítja központjába. 400 négyzetméteren 3 magyarországi galéria - a Deák Erika Galéria, az ACB Galéria és a Nessim Galéria - anyagából készült válogatást láthatnak az érdeklődők. A XX. század elején alkotó legnagyobb magyar fotográfusok, Brassai, André Kertész és Svéd István fotóit, valamint kortárs magyar művészek alkotásait: Forgács Péter videóinstallációit, Révész László rajzait, Szépfalvi Ágnes festményeit, Moizer Zsuzsa akvarelljeit és Gyenis Tibor fotóit mutatják be, a Párizsi Magyar Intézet támogatásával.

A Lázár Eszter művészetkritikus által összeválogatott, eddig kiadatlan művészeti videók között megtalálhatjuk Esterházy Marcellét is, aki a világ legnagyobb fotográfiai-műtárgy vásárának számító "Paris Photo"-n is jelen lesz képeivel idén novemberben, csakúgy, ahogy Barakonyi Szabolcs, a tavaly Lucien Hervé-díjat elnyert fiatal fotográfus.

Forrás: Kultura.hu
 
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505