Keresendő szöveg:


A MÉSz Pécsi Területi Csoportjának állásfoglalása a milánói világkiállítás magyar pavilonjával kapcsolatban
MÉSz
2014. június 4., szerda

A Magyar Építőművészek Pécsi Területi Csoportja csatlakozik a MÉSz és a MÉK 2014-05-28-án kiadott közleményéhez.

A kiírás eredetileg „látványötlet” címen látott napvilágot, kerülendő a tervpályázatra vonatkozó előírásokat. A kiírás jellegéből adódóan (pavilon) a pályázók kivétel nélkül valamilyen épületben, építményben gondolkodtak, mely keretet ad a kiíró által elvárt és a pályázók által fontosnak tartott Magyarországot bemutató gondolataiknak. Véleményünk szerint a beérkezett pályaművek – akárhogyan is nevezzük őket - tartalmukat tekintve tervpályázati anyagnak tekintendők.
 
 
 
 
A MÉSz Pécsi Területi csoportja januárban nagy örömmel értesült a jó hírről, hogy két tagjuk, dr. Hutter Ákos DLA és dr. Getto Tamás DLA által tervezett „Malom” című pályázati anyaga nyerte meg az tervpályázatot. Mint ismert, a nyertes tervvel kapcsolatban széles szakmai egyetértés alakult ki, nagyon sok pozitív vélemény és elismerés látott napvilágot. Az építész szakma a győztes tervet magasan a többi pályázati anyag fölé emeli. Általános szakmai vélemény, hogy az alkotók magas építészeti színvonalon, világszínvonalon tervezett épületükkel méltán képviselik hazánkat rangos építészek által tervezett pavilonok sorában. (pl. Foster és partnerei, Egyesült Arab Emirátus pavilonja vagy pl. Daniel Liebeskind, Kína pavilonja).
 
 
A MÉSz Pécsi Területi Csoportját megdöbbentette a május 22-én történt bejelentés, miszerint nem a zsűri által kiválasztott győztes terv fog megvalósulni. Ez ellen határozottan tiltakozunk, és kérjük a Kormánybiztos Urat, hogy a pályázati eredménynek megfelelően döntését változtassa meg, és álljon ki a „Malom” megépítése mellett.
 
MÉSz Pécsi Területi Csoport tagjai
 
Kapcsolódó cikkünk:
 
 
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505