Keresendő szöveg:


Elérhető a mintaterv dokumentáció
DDEK
2015. február 12., csütörtök

Elkészült, és felkerült a MÉK honlapjára az első mintaterv dokumentáció. A kisméretű családi házra készíttetett mintaterv célja, hogy bemutassa a tervezés első négy fázisát, azok elvárható és szükséges műszaki tartalmát. A mintaterv a Magyar Építész Kamara által kívánatosnak tartott minimális tartalomra iránymutatásként szolgál.


Tisztelt Kollégák!

Szakmagyakorlásunk jogerdei sűrűjében egyre kevesebb szó esik az építészet - most itt mint szolgáltatás, együttműködés - minőségéről. Megbízóink nem ismerik a létesülés tervfázisait, folyamatát, tartalmát. Tevékenységünk sokszor a szükséges engedély megszerzéséig érdek, sem az előkészítő, sem a létesülési folyamatban nem kapunk szerepet.

A Magyar Építész Kamara által - első lépésben egy kis és egy átlagos méretű családi házra-készíttetett mintaterv célja, hogy bemutassa a tervezés első négy fázisát, azok elvárható és szükséges műszaki tartalmát. Ugyanakkor fontosnak tartjuk a tervező további szerepvállalását a kivitelezés folyamatában is. Az egyes mintatervek a Magyar Építész Kamara által kívánatosnak tartott minimális tartalomra iránymutatásként szolgálnak, melyet - természetesen - csak egy lehetséges megoldásai egy feladatnak.

A mintatervek célja, hogy a tervfázisok műszaki és feldolgozási - grafikai és szöveges - tartalmát a mai jogszabályoknak megfelelően bemutassa és ajánlja tagjai számára. A mintatervek alapjául a Magyar Építész Kamara két „Év lakóháza” díjjal kitüntetett házat, a Bártfai-Szabó Építésziroda Kft., budakeszi bővíthető családi házát (2010.), valamint a Földes és Társai Építész-iroda Kft., nagykovácsi Acéltornácos családi házát (2011.) használta fel.
A mintaterv közreadott tervdokumentációját a BME Lakóépülettervezési Tanszéke készítette el.

A mintaterv-csomagok az egyes tervfázisok tartalmára vonatkozó - a szakmagyakorlásra vonatkozó jogszabályokon túl - kamarai állásfoglalást és ajánlást jelentenek, egyben illusztrációként és magyarázó dokumentációként az építész tervezői és generáltervezői munkafolyamatot is bemutatják. A mintatervek a Magyar Mérnöki Kamara tagjainak munkarészeire nem tesznek kötelező érvényű megállapításokat, csak ajánlásokat.

A több fázisban végzett mintaterv munkában számos kolléga vett részt, akiknek ezúton mond köszönetet a Magyar Építész Kamara elnöksége:
- Noll Tamás elnök úrnak, aki ezt a munkát elindította és aktív közreműködésével segítette,
- A Mintaterv Bizottság tagjainak: Mónus János, Beleznay Éva, Földes László, Balogh Csaba, Csűri Johanna, Léderer György, Mihalovics József, V. Nagy Zoltán, Szopkó István, Kiss-Leizer Géza, Bártfai-Szabó Gábor, László Zoltán, Gregó Tibor, Gálos Zsolt, Ulrich Tamás, Lénárt Eszter, építészek és szakági tervezők,
- A BÉK delegáltaknak: Csapó Balázs, Tima Zoltán építészek,
- A Magyar Mérnök Kamara szakági szakértőinek: Kovács István, Rónay István, Temesvári László, Csányi Tamás, Kun Gábor, Kovács Viktor, Pintér Imre, Mészáros János, Decsi György,
- A Magyar Építész Kamara szakértőinek: Lukács István építész, O. Ecker Judit, Göbölyös Kristóf - belsőépítészek, Huszti István és Karácsony Judit építészek, Szloszjár György, Sándor Tamás táj- és kerttervezők.
- A BME szakértőinek: dr. Czeglédi Ottó, dr. Szoboszlai Mihály, dr. Takács Lajos, Perényi Tamás DLA, Varga Tamás DLA, és Kolossa József építészek,
- Az Építésügyi Igazgatási Szakkollégium részéről Szelecky Szilviának.

Kérem fogadják jó szívvel a mintaterv dokumentációt, mely bemutatja szakmagyakorlásunk egy szegmensének tartalmát és megjelenítésének - egy lehetséges, de színvonalát bemutató - formáját.

2014. december 13.

Turi Attila
MÉK alelnök
Mintaterv dokumentáció
munkabizottság megbízott elnök

Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505