Keresendő szöveg:


Harminchét négyzetméteres „lakás” kerül Uránváros főterére
Gerner András
2011. május 27., péntek

Makra Zoltán és Palatinus Dóra: 37 m2Makra Zoltán és Palatinus Dóra „37 négyzetméter” című műalkotásával kapcsolatban hozott pozitív döntést május 26-án Pécs város közgyűlése. A tervek szerint hónapokon belül elindulhat a köztéri szobor kivitelezése.

Ennek értelmében a Dél-Dunántúli Építész Kamara által felajánlott alkotást köszönettel elfogadta, és utasította a jegyzőt, hogy a szobrot a vagyonnyilvántartásba forgalomképtelen törzsvagyonként vegye fel. A nem konvencionális és formabontó művet az Aix-en-Provence-i Vasarely Alapítvány közreműködésével lebonyolított „Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázat” keretei között, Európa különböző országaiból érkezett 35 pályamű közül választották ki.

Makra Zoltán és Palatinus Dóra munkája a „37 négyzetméter” címet kapta. Az elnevezés nem véletlen, hiszen a művészek a városrészre jellemző másfél szobás, 37 négyzetméteres uránvárosi lakás pontos térbeli másolatát alkották meg a városrész főterén. Mindehhez az alapötletet az évtizedek óta a lakótelepen élő rokonuk otthona és élettörténete adta, amely tágabban értelmezve párhuzamba állítható egész Uránváros történetével.

Az acélvázas, negyvenöt fokban döntött installáció falait élénk, színes síküveg lapok határolják. Megvalósítása körülbelül tízmillió forintba kerül, és biztonsági üveg borítja majd.


− Az alkotás a helyhez kötődés, az otthon témájával foglalkozik elsősorban. Az volt a célunk, hogy egy életteret kiemeljünk környezetéből, kihelyezzük köztérre. A nyilvános és privát zóna határainak megszüntetésével egyfajta nyitottságot szerettünk volna kifejezni – fogalmaz Palatinus Dóra, az egyik alkotó. − A művészeti pályázat eredményhirdetése után azonnal megkezdtük a kivitelezéshez szükséges szakipari tervezők megkeresését, árajánlatok bekérését, a kivitelezés érdekében történő tervek módosítását, és a költségek összesítése után látnunk kellett, hogy sajnos az eredeti terveinket át kell alakítanunk, persze a művészeti koncepció megtartásával.

Az átalakítások közé tartozik az is, hogy a talaj és a tárgy találkozása által kimetszett üveggel borított járófelület és a járdaszint alatt három méter mélyen is folytatódó szerkezet eltűnik.

A műalkotással kapcsolatban természetesen megkérdezték a környék lakóinak véleményét is, a terveket 2011. április 27-én, lakossági fórum keretében ismertették a Szivárvány Gyermekházban. A fórum részvevőinek véleménye megegyezett az alkotók szándékával egy fontos kérdésben: a művet nem az eredeti, hanem ahhoz képest kissé északkeleti irányban helyezik el Uránváros főterén. A tervek szerint hónapokon belül elindulhat a köztéri szobor kivitelezése.
 
Forrás: Eozin Magazin
 
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505