Keresendő szöveg:


EKF: megérkezett az Uniós támogatás
2008. november 28., péntek

2 milliárd 135 millió forint európai uniós támogatás megítélésével újabb mérföldkőhöz érkezett a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa (Pécs2010 EKF) program beruházása, a város megújítását célzó Közterek I. projekt – olvasható a pecs2010.hu-n.

A pécsi rendezvényen ezenkívül az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-dunántúli Operatív Program (ÚMFT DDOP) másik két kiemelt projektjének, a Pécset délnyugatról kerülő 5826. számú út és az Ormánság szívében haladó 5804-es út felújítása pályázati anyagainak támogatását is bejelentették.

Tasnádi Péter, Pécs polgármestere, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagja a közterek megújításának a hosszú távú jövő szempontjából való fontosságát hangsúlyozta. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ezek a fejlesztések nemcsak a szűk belvárosban valósulnak meg, hanem a város más részeiben is. S mivel ezek a fejlesztések a hagyományos tereket kulturális terekké alakítják, amelyeket tartalommal is meg fognak tölteni, ezért nemcsak megszépülésről van itt szó, hanem a kultúra szétterítéséről is.Márton György, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: nagyon örül, hogy a Köztér I. projekt támogatási bejelentése már harmadik a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa (Pécs2010 EKF) program kiemelt projektjeinek sorában. Egyben hozzátette: még ebben az évben aláírhatják ezen három projekt szerződését is, a jövő év elején pedig a maradék három kulcsprojekt pályázati anyagairól is döntés születhet.

Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsment Központ ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a projekt kivitelezési közbeszerzési eljárása már fut, mivel azzal nem kellett megvárniuk ezt a döntést. Elmondta: a tervezésnél kiemelt cél volt, hogy a zöldfelületek növekedjenek, a közlekedés könnyebbé váljon, s általánosságban nőjön a szabadidő eltöltésének a tere.

Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kultúráért felelős államtitkára és egyben a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program kormányzati koordinátora feltette a kérdést: a kulturális minisztérium hogyan kapcsolódik egy köztérfelújításhoz? Nyugat-Európában a terek is kiállító és kulturális helyek, találkozási pontok, s ez a cél ezekkel a fejlesztésekkel is, amelyek nagyon jó kiegészítői a nagyberuházásoknak. Az idelátogató benyomásait nemcsak az utóbbiakban átélt élmények, hanem ezek a terek is ugyanolyan erősen befolyásolják.

Dr. Suchman Tamás, a Kiemelt Projektekért Felelős Tárcaközi Bizottság alelnöke ezen a vonalon haladva megjegyezte: lekaszálunk, rendet rakunk, kiöltözünk, ha vendég érkezik hozzánk. 2010-ben sokszázezer vendéget várunk, illő hát erre ily módon is felkészülnünk. A programok nem csak a nagy épületekben zajlanak majd, hanem „kilógnak” ezekből az utcára is.

Befejezésül Kocsi László, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács általános társelnöke az EKF program kiemelt beruházásán kívül tájékoztatást adott két jelentős útfejlesztésről is. Pár szóban és a térképen is bemutatta a Pécset tehermentesítő 5826-os és az Ormánság szívében haladó 5804. jelzésű utakat, amelyek felújítása a támogatási döntés révén hamarosan megindulhat. A jövőre előretekintve pedig megjegyezte: a Regionális Fejlesztési Tanács a sajtótájékoztatót megelőző ülésén elfogadta a 72 milliárd forintos keretösszegű 2009-2010-es Dél-dunántúli Akciótervet (DDAT). A Kormány még idén decemberben meghozhatja a végleges döntést, s akkor utána a jövő év elején meg lehet hirdetni az Új Magyarország Fejlesztési Terv következő dél-dunántúli pályázatait.
 
Forrás: pecs2010.hu
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505