Keresendő szöveg:


Kommunikáció és Transzparencia – avagy a PTE IGYFK épület bővítése
2012. április 6., péntek

Így, lassan 3 évvel a tervek megszületése után, elgondolkodtató, mi is volt az épület létrejöttének akkori vezérvonala, és mi az, ami ebből meg tudott valósulni.

Talán a legjobban ideillő szó: kapcsolatok, mert aktualitása és pontos értelmezése a legfontosabb az Építész jelen helyzetében. Kapcsolat Város és Ház, Ház és Használója, Múlt, Jelen és Jövő viszonyában, illetve nem utolsósorban Tervező és Megbízója közt.
 
Időben a világ változó, szükséges, hogy az épített környezet elemei igazodni tudjanak a megváltozott körülményekhez. Így volt ezzel a szekszárdi főiskola épülete is. Az 1970-es években Lőrinczi Gyula Ybl-díjas építész által életre keltett oktatási épület korszerű, funkcionális, modernista megfogalmazásával megfelelt a korszellemnek. Az időközi felújítások és bővítések rendbe tették az épület műszaki hiányosságainak jó részét, kifoltozták egy-egy funkcionális hiányosságát. A ház azonban lassan elvesztette arcát, és az előterében álló zöld park háttereként, jellegtelen és rejtőzködő épületté vált.
 
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505