Keresendő szöveg:


A Bauhaus pécsi mesterei
2008. február 28., csütörtök

A Pro Pannonia Kiadó két könyvet jelentetett meg a "Bauhaus pécsi mesterei" sorozatából, Forbát Alfrédről és Weininger Andorról.

BAJKAY ÉVA AZ UTÓPIA BŰVÖLETÉBEN. WEININGER ANDOR
 
A Bauhaus pécsi mesterei sorozat 1. kötete
B/5,168 oldal, 75 színes illusztráció
keménytáblás, cérnafűzött
3200 Ft
ISBN 963 9498 73 4

Egyedülállóan sokrétű és eddig teljesen ismeretlen életművet mutat be a kétnyelvű (magyar, angol) kötet, a magyar bauhaus-osok egyik kiemelkedő alakjának, Weininger Andornak teljes pályaívét és munkásságát. A monográfia magába foglalja a baranyai pályakezdés és a weimari Bauhausban folytatott tevékenység elemzését, a kabaré és színpadi kísérletek, a performenszek világának bemutatását, a híres Gömbszínház weiningeri utópiáját, a művész hollandiai és berlini éveit, majd a Kanadában töltött időket, elemzi a bútortervektől a reklámfigurákig terjedő tevékenységét, bemutatja a bimorf szürrealista víziók alkotóját, végezetül a konstruktivizmus örök utópistájának New Yorkban eltöltött éveit.
A kiadónak a Bauhaus Pécsről elszármazott képviselőit bemutató sorozatának első darabját gazdag jegyzetapparátus, irodalom- és műtárgyjegy zek egészíti ki. Az igényes kivitelű könyv az NKAés a New Yorkban működő Weininger Alapítvány támogatásával jelenik meg.

MENDÖL ZSUZSANNA FORBÁT ALFRÉD 1897-1972 
 
A Bauhaus pécsi mesterei sorozat 2. kötete
B/5, 208 oldal, 170 illusztrációval (fotóval, tervrajzzal stb.),
fél ív színes melléklettel, angol nyelvű rezümével
3500 Ft
négy színnyomású, fóliázott keménytábla, kötésmód: cérnafűzött
ISBN 978 963 9498 89 1
 
A pécsi születésű Forbát Alfréd a magyar építészek közül elsőként került kapcsolatba a Bauhaussal, majd építészként és várostervezőként jelentős szerepet játszott a funkcionalizmus érvényesülésében. Németországban Walter Gropius és Johanes Itten munkatársa, majd önálló tervező-iroda irányítója. Később dolgozott Görögországban, a Szovjetunióban, majd 1933-1938 között Magyarországon. A zsidótörvények miatt Svédországba emigrál, ahol három évtizedes elméleti és gyakorlati munkásságával „a várostervezés atyja" lett. Oktatott Németországban és Svédországban. A Müncheni Egyetem díszdoktora. Mendöl Zsuzsanna monográfiája áttekinti a teljes életpályát, jelentős hangsúllyal a magyarországi vonatkozásokra.
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505