Keresendő szöveg:


FÓRUMOK

Építészet és/vagy közélet


Új hozzászólás

Horváth András válasz erre 2014-05-05 09:18:03
Egy kiállítás megnyitó margójára


Április 30-án megnyílt a Művészetek és Irodalom Házában Oelschlager Őry Lajos kassai építész életmű kiállítása. Személyét és munkásságát velünk, magyarokkal a 2013 évi Kassa Európa Kulturális Fővárosa év programsorozata ismertette meg. Szlovákia második legnagyobb városában, a magyar történelem jeles helyszínén, Máray Sándor mellett egy szepességi német, magát magyarnak valló, munkáinak javát a II. Világháború előtti Csehszlovákiában alkotó építészt jelöltek meg az ünnepi év kiemelt személyiségének. A pécsi kiállítást elkísérték a kurátorok, és jelen volt az Oelschlager család kései rokonsága, barátaik is.


A kiállítás, melyet Adriana Priatkova és Pásztor Péter hoztak létre, a 10. helyszínen került bemutatásra. Kassával való együttműködésünket már gazdag múlt jellemzi, közös konferenciák és kiállítások erősítik. A mi 2010-ben létrehozott Térépítés Európában kiállításunkat ott 2011-ben mutattuk be, komoly érdeklődéstől kisérve.


Aki jelen volt a megnyitón – azon túl, hogy elsőnek láthatta a kiválóan összeállított, látványos anyagot - két remek, kisebb akadémiai székfoglalónak is beillő beszédet hallgathatott meg Pásztor Pétertől és Dévényi Sándortól. Aki jelen volt, az egy pillanatra átérezhette, hogy milyen, amikor az építészetet, az építészt ünneplik.

Mondom, aki jelen volt… Mert néhány kedves, a kultúra iránt mindenkor és mindenhol elkötelezett pécsi Barátunk mellett össze-vissza 8 (nyolc) építész tette tiszteletét. Közülük hárman a kiállítás megrendezésében közvetlenül érdekeltek voltunk, ketten Szekszárdról vették a fáradtságot, hogy jelen lehessenek. Így 3 (három) pécsi kollégánk képviselte több mint 400 tagtársunkat. Pontosabban és korrektebben fogalmazva: 400 tagtársunk nem képviseltette magát. Szégyenkezve álltam a megnyitón, mert minden erőfeszítésünk ellenére az építészek agyáig nem jut el a hívó szó, nem lehet felkelteni érdeklődésüket, tökéletesen érdektelenek a kultúra minden megnyilvánulására.


Nekem ne panaszkodjon senki ezek után értetlenségről, értékvesztésről, az építészet semmibe vevéséről. Akik a saját ünnepüket is hanyagolják figyelmetlenségből, értetlenségből, kulturálatlanságból, azok megérdemlik a sorsukat.


Amúgy a kiállítás május 25-ig megtekinthető. Hátha…


Horváth András
a DDÉK elnöke

(4)

Vajda László válasz erre 2009-04-07 21:26:54
Kedves András!

Egyetértek veled, hogy:
„a KAMARA MI VAGYUNK.
A MÉK súlyát, érdekérvényesítő szerepét, hitelét a tagság adja. „

Ezért gondolom azt, hogy jó lenne megtudni a többség véleményét, és remélem, nem vagyok ezzel egyedül.

Az általam feszegetett témakörök:
1. az érdektelenség mögött valódi okok vannak
2. statisztikai adatokra van szükség
3. válságkezelés és stratégia
4. népszerűség és támogatottság növelése
5. a távolmaradás okai

Ezen kívül biztosan számtalan kérdésre kereshetünk választ.
Állítsunk össze tehát egy kérdéssorozatot, és kérjük ki, akár az anonimitás biztosításával, a tagság véleményét.

E cél elérése érdekében:
Felhatalmazom, és egyben felkérem a DDÉK vezetőségét, illetve a titkárságot, hogy küldje ki e-mailben a levelemet a tagságnak, és keressük meg a valódi válaszokat.

Jó lenne beszélgetni, és beszélni ezekről a kérdésekről, sőt ettől talán többre is kereshetünk választ, válaszokat.

Vajda László Pécs, 2009-04-07
(3)

Horváth András válasz erre 2009-04-01 13:54:15
Vajda László írása eleven és élő problémát feszeget. Elsőre azt mondanám, hogy jó lett volna a helyszínen feldobni a kérdést, mert akiknek fontos volt, eljöttek és készek lettek volna vitatkozni. Másodjára azt mondanám, hogy jó lenne egyszer találkozni azzal a 70-80 %-al, aki lényegében még soha, sehol, semmilyen formában nem mutatta meg magát, és kapcsolatát a Kamarával csak a kritikájában éli meg. Harmadjára pedig jó lenne, ha Vajda László kérdésére sokan válaszolnának, mert a valós, megfontolt, hiteles információra a Kamarának is szüksége van.

Ami viszont mindenki számára fontos lenne, hogy megértse: a KAMARA MI VAGYUNK. A MÉK súlyát, érdekérvényesítő szerepét, hitelét a tagság adja. A MÉK komoly munkát végez, még, ha ezzel kapcsolatban mindig lehet negatív véleményeket is hangoztatni. A kérdéses 90 %, aki nem jön el egyetlen taggyűlésre, akinek nagy része nem nyitja meg a kamarai honlapot, nem olvassa a hírlevelet, nem jár el építészeti rendezvényekre, kiállításra, koncertre és talán színházba sem - nos, az valószínűleg az építész hivatásának gyakorlásában sem élenjáró. Legyünk először igényesek magunkkal szemben, legyünk tájékozottak, műveltek, képviseljük a szakmánkat a közélet minden szintjén. Tegyünk valamit a szakmánkért, a Kamaránkért, és azután kritizáljunk.

A kérdésfelvetés praktikus oldalával kapcsolatban: az időpont olyan kérdés, melyben nem lehet mindenki kedvére tenni. Ha szombat, akkor a szabadidő, vagy a kiskert lehet fontosabb (utóbbi a válság miatt nem is lebecsülendő). Évente egyszer? Valóban ez az akadálya a részvételnek? Az utazás valóban költség. De szabadna kollégáknak összeállni, négyen autóba ülni. A taggyűlés összekötése a kötelező képzéssel szintén egy szempont, amivel azt reméltük, hogy növeljük az érdeklődést. És lám, valóban egész sokan jöttek - a taggyűlés után, a képzésre.
(2) [Előzmény: Vajda László, 2009-03-23 11:51:05]

Vajda László válasz erre 2009-03-23 11:51:05
Egy taggyűlés margójára

A lezajlott taggyűlésen tulajdonképpen a tagság 10%-a jelent meg.
Ez tény.
Vajon mi lehet az oka a távolmaradásnak kérdezhetjük.
Van egy olyan válasz, hogy hát ilyenek a tagok. Érdektelenség.
Igen, lehet, hogy így van,
de lehet, hogy mégsem!
Vajon hányan jöttek volna el,
– ha reményt éreznek arra, hogy javul szakmai megbecsülésük és ebben a kamara segítségükre van, vagyis ott kell lenniük
– ha nem a munkaidejükbe esik a taggyűlés
– ha megengedhetnék maguknak azt a luxust, hogy szabadságot vegyenek ki
– ha nem a saját túlélésükért harcolnának, éppen a válság kellős közepén
– ha nem jelentene anyagi gondot az ideutazás
– ….

Felmerülő további kérdések:
Ténylegesen tudjuk-e, hogy hányan állnak alkalmazásban és hány főállású, avagy önálló tervező tagja van a kamaránknak?
Hány szekszárdi, avagy paksi, pécsi… lakosú és munkahelyű tagunk van?
Biztos, hogy Pécsen, péntek délelőtt 10.00 óra a tagság többsége számára a legmegfelelőbb időpont egy taggyűlésre?
Érdekel e bennünket az, hogy mik a 90%-os érdektelenség okai?
Készített-e a kamara felmérést a távolmaradás valódi okainak tisztázására, hiszen ezek között azért biztosan vannak olyanok is, amin lehetne és kellene is változtatni?
Rendelkezik-e a kamara az alapvető működéshez nélkülözhetetlen statisztikai adatokkal és információkkal illetve elemzésekkel?

A jövőre nézve:
Hogyan lehet a munkáltatót rábírni arra, hogy elengedje alkalmazottját a taggyűlésre?
A gazdasági válságra hogyan reagál a kamara, milyen válságkezelő stratégiával rendelkezik?
Hogyan védi tagjai érdekeit, boldogulását, milyen támogatást tud nyújtani számunkra, hogy ne kényszerüljünk tagságunk felfüggesztésére, avagy megszüntetésére?
……

Mit tervez tehát, kamaránk vezetősége?
Ugyanis:
Tömegbázis és támogatottság nélkül nincs érdekérvényesítés.
Egy érdekképviseleti szerv értékmérője, a népszerűség.

Vajda László Pécs 2009-03-20

Egy provokatív kérdés:
Kedves Kamarai Tagok!
Ki miért nem tudott, vagy nem akart eljönni a taggyűlésre?
(1)

Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505