Keresendő szöveg:


EKF-fórumot tartott a PTE és a Pécs2010 Menedzsment Központ
2008. október 31., péntek

Eseménydús időszakot tudhat magáénak az Európa Kulturális Főváros program. A főigazgató és helyettesének menesztése után újraszerveződő az EKF-központ érzékelhetően nagyobb hangsúlyt fektet szervezeti koordinációra és az eddig meglehetősen renyhe kommunikációra.

Ennek is köszönhető volt a tegnapi fórum létrejötte, amelyet a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar (FEEK) Szántó Kovács János utcai Nagyteremében tartottak 2008. október 29-én.
 
Az eseményen Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsment Központ Kht. ügyvezető igazgatója tartott rövid összefoglalót a Pécs2010 EKF programról, majd Szalay Tamás az EKF kulturális igazgatója prezentált a program kulturális koncepciójáról és a pályázati lehetőségekről. Merza Péter, fejlesztési igazgatója az EKF beruházásairól számolt be. Az eseményen egyébiránt részt vett Dr. Gábriel Róbert a PTE rektora, Meixner András alpolgármester, Dr. Koltai Dénes a FEEK dékánja és Dr. Horváth Béla kapcsolati rektorhelyettes is.
- Semmiről nem késtünk le, csupán a szellemi és technikai erőket kell egyesíteni ahhoz, hogy egy sikeres programot tudhassunk magunkénak - mondta köszöntőjében Gábriel Róbert majd hozzátette: a fórum legfőbb hozadéka, hogy a tájékoztatás mellett megteremti a párbeszédet a szereplők között.

„Estünk keltünk" - kezdte a beszámolóját Szalay Tamás, az EKF kulturális igazgatója, utalva az elmúlt időszak nehézségeire. Szalay szerint az EKF-nek jelentős a generátor szerepe, mivel felgyorsít folyamatokat, amelyek a program nélkül nem léteznének. A 2010-es programsorozatról szólva Szalay elmondta: a fő pillérei várhatóan jövő év végére fognak összeállni.

A kulturális igazgató a program negatív kommunikációját abban látja, hogy az emberek többsége abban látja a siker legfőbb zálogát, hogy felépülnek e időre az épületek vagy sem. Jelezte, a Menedzsment Központ fordítana a kommunikáció eddig menetén, majd némi öniróniával a norvég Stavanger példáját hozta fel, amely a kulturális főváros évének utolsó napján elhelyezett alapkőletétellel jelezte: a kulturális év csak most kezdődik...

Merza Péter, a Pécs2010 EKF program fejlesztési igazgatója kulcsprojektenként áttekintette a beruházások előkészületeit, majd megnyugtatta a sajtót, 2010-ben lesz minek örülni.

A Zsolnay Kulturális Negyed és a Konferenciaközpont létesítményeinek fenntarthatóságáról Meixner András alpolgármester újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a bevételi oldal bizonytalan jelen pillanatban, de fokozottan számítanak az idegenforgalmi cégek iparűzési adójára, valamint a város és az egyetem közös szerepvállalására. E két projekt esetében ugyanis számtalan kapcsolódási pont van a város és az egyetem között.

AP.
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505