Keresendő szöveg:


Magyar művészeti siker Aix-en-Provence-ban
Bencze Zoltán / Horváth András
2013. október 23., szerda

Magyar művészek alkotása nyerte a Marseille-Provence 2013 Európa Kulturális Fővárosa program keretében másodszorra meghirdetett Vasarely művészeti pályázatot.

2010-ben a Dél-dunántúli Építész Kamara kezdeményezésére és szervezésében két nemzetközi művészeti pályázat is lezajlott Pécsett. A Breuer Marcellhez kötődő emlékműpályázatot – az azóta komoly nemzetközi sikereket elérő – Csákány István szobrászművész „Breuer emlékszoba” című alkotása nyerte, amit azonban a város pénzügyi okok máig nem tudott megvalósulni. Sikeres volt a Vasarely nemzetközi művészeti pályázat, melynek eredményeként Palatinus Dóra és Makra Zoltán „37m2” című köztéri installációja Uránváros főterén megépült.
 
A Victor Vasarely nevéhez fűződő pályázattal együtt egy hosszú távú művészetfejlesztési program víziója is megszületett. Ennek keretében a pályázat második meghirdetésére a Marseille-Provence-2013 Európa Kulturális Fővárosa program keretében került sor. A lebonyolítók ezúttal Aix-en-Provence városa, a Vasarely Alapítvány, illetve a 2013-as EKF Programiroda voltak.
 
 
A világhírű építész, Rudy Ricciotti által vezetett nemzetközi zsűri 63 európai pályázó közül a szekszárdi Imre Péter és Máté Tamás „Mikroelektronika” c. műtervének ítélte az első díjat. A szobrot október 10-én avatták fel a Vasarely Alapítvány parkjában, ahol az ünnepséget követően japán média művészek látványos fényfestés előadását élvezhette a nagyszámú közönség. A szobor végleges helye a szociális problémákkal küzdő és jelenleg rekonstrukció alatt álló Corsy nevű városrészben lesz.
 
 
 
 
Előzmények
 
A Dél-dunántúli Építész Kamara (DDÉK) által 2010-ben szervezett Építészet és Kontextus programsorozat keretében lebonyolított Victor Vasarely nevét viselő nemzetközi pályázat kiemelt célja volt, hogy hosszú távú nemzetközi együttműködést indítson útjára. A tervek szerint minden harmadik évben más és más európai városban születne új köztéri műalkotást a pécsi kezdeményezés nyomán. Az első pályázati kiírás művészeti koncepcióját Héctor Solari Németországban élő médiaművész készítette Pécsett. A pécsi pályázat célja az, volt, hogy a helyi lakóközösségek identitását erősítő műalkotás szülessen a város egyik főterén. A győztes műalkotás egy 37m2-es lakótelepi típuslakás paramétereit jeleníti meg Uránvárosban. A „37 m2” című alkotás a munkáslakótelep városépítészeti és szociokulturális hagyatékának értelmezéséhez kínál szempontokat.  
 
A pályázat második meghirdetése alakalmával Aix-en-Provence-ban az „InnovArt” című projekt keretei között került sor.  A francia pályázati kiírás olyan műalkotás létrehozására hívott fel, „amely hatékonyan jeleníti meg a városi köztereken a természeti és épített környezet viszonyát, a fenntartható fejlődés kérdéseit vagy a kor technológiai kérdéseinek szempontjait”.


 
A francia pályázat súlyát és jelentőségét jelzi, hogy a 15 tagú zsűri elnöke a világhírű sztárépítész, Rudy RICCIOTTI volt, aki 2013-as Európai Kulturális Fővárosa év emblematikus épületét, a mediterrán civilizációk múzeumát tervezte Marseille-ben. A zsűriben helyet foglalt Pierre VASARELY művészettörténész, a Vasarely Alapítvány elnöke, és PÁVA Zsolt, Pécs polgármestere is.
 
 
A zsűri véleményét Rudy Ricciotti a következőkben foglalta össze:  
 
"A Vasarely Alapítvány harcban áll a köztéri művészetért. Élén vezetője Pierre Vasarely, aki hűséges marad a művészet támogatásának nagyszerű hagyományához, nem tagadja meg azt. Az Alapítvány közreműködésével nemzetközi művészeti verseny indult útnak, hogy létrejöjjön egy új műalkotás Aix-en-Provence-ban. Nemzetközi zsűri ült össze. Elemző munkával, lelkes vitával és érzelmes veszekedéssel teli tanácskozás után, Imre Péter és Máté Tamás műve került kiválasztásra. Ez a mű magában hordozza a tömegek mozgásának távoli emlékét, érvényt szerez a munka szellemének a könnyedséggel szemben. A műalkotás az épített környezet elemeként jelenik meg. Testiség, geometria, sűrűség, komplexitás, fejlődő gyengédség és hitelesség egy őszinte és erőteljes műben.
 
A Vasarely pályázat kezdeményezése nyomán 2010 óta aktív kapcsolat épült ki Pécs és Aix-en-Provence városa között. A két önkormányzat partnervárosi kapcsolatba lépett, amely a testvérvárosi kapcsolatot megelőző partnerségi szint. A két pályázati lebonyolítás sikere remélhetőleg elég lesz, ahhoz, hogy a pécsi művészetfejlesztési kezdeményezés egy európai programsorozattá váljon. Ezért Pécs városa és a Vasarely Alapítvány egy nemzetközi köztéri művészeti díj létrehozását készítik elő, amely biztosítja majd a háromévenkénti meghirdetés feltételeit.


 
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505