Keresendő szöveg:


Beszámoló a 2015. november 27-én megtartott MÉK Küldöttgyűlésről
2015. november 30., hétfő

Beszámoló a 2015. november 27-én megtartott MÉK Küldöttgyűlésről. Molnár Csaba építész, a Dél-Dunántúli Építész Kamara alelnökének beszámolója.


A küldöttgyűlés az előzetesen meghirdetett napirendet módosította, „Füleky Zsolt helyettes-államtitkár tájékoztatója az 1567/2015. (IX.4.) Korm. határozat végrehajtásáról, interaktív beszélgetés a témával kapcsolatban” Az előadó távolléte miatt első napirendi pontként javasolta megtartani. A módosítást a küldöttek elfogadták, egy ellenszavazat (személyem) rögzítése mellett.

A fenti- ismertetésre kerülő Korm. határozatot – előadó beugró erdőmérnöknek sikerült az eddig homályban lévő részleteket további ködbe burkolnia.

A kialakuló interaktív beszélgetés a 160m2-es lakóingatlanok engedélyezési metodikája, és a mintatervek körül zajlott.

A jelenlévők egyikének sem volt ellenvetése ,hogy a jogalkotó bizonyos eljárásfajtákat egyszerűsíteni szándékozik, de a megvalósítás tervezett módja nem segít ebben.

 

A fontosabb kérdések-válaszok (kommentár nélkül) :

 • a határozat szövegéből kiolvasható és a többi építésügyet érintő jogszabály fogalomtárával való hasonlóság a véletlen műve, a határozatban leírtakat nem „úgy” kell érteni.
 • nem készült sem hatástanulmány, sem közvélemény kutatás arra vonatkozólag, hogy az állampolgárok igényelnék akár mintaterveket, vagy lakóépületeik engedélyezési folyamata milyen érdeksérelemmel jár jelenleg.
 • nincs szó, sőt sosem volt szó tervek nélküli engedélyezésről
 • a mintaterv nem típusterv, így szerzői joga van (lesz?), oly módon változtatni, módosítani nem lehet majd, mint anno a típusterveket.
 • a mintaterv a minimális építészeti tervi szolgáltatás munkamennyiségét is be kell mutassa, emellett szándék ,hogy a magyar tájkultúra építészeti hagyományok valamilyen formában visszaköszönjenek belőlük.
 • A mintaterv nem kötelező, ajánlás, mely sorvezető a megrendelők számára a gazdaságos, korszerű, hagyományőrző, épületek bemutatására, várható beruházási költségek felméréséhez.
 • Az építészeknek nem lesz kevesebb munkája ,mert: az egyszerűbb eljárásrend, az otthonteremtési, családtámogatási összegek emelése, és mintatervek együttes alkalmazása a lakásépítési trend megfordulását hozza el, mely minden építésznek több megrendelést biztosít ,várhatóan 10 milliárd ft többlet szolgáltatási díjat hozva magával.
 • A mintatervekre 100.000.000.- ft forrás áll rendelkezésre, jelenleg nem eldöntött, hogy kiktől és milyen formában, milyen szempontrendszer szerint rendeli meg azt miniszterelnökség.
 • mindenkit megnyugtatva a majdani jogszabályt, annak működését bevezetése előtt szimulálni fogják.

 

 

Hát íme egy szimuláció (magánvélemény):

 

–        Köszöntöm Önöket a megújult kormányablakban, a magyar reformok működnek, miben segíthetek ?

–        Kézcsókom, Mi, Én és a feleségem a hétvégén nézegettük a magyarorszag.hu –ra feltöltött új mintaterveket, és úgy döntöttünk, hogy a „TISZAVIRÁG 2” mintaterv pont jó lenne Geréb utcai telkünkre. Reggel voltunk egy építésznél is, aki rárajzolta ezt a négyzetet a földhivatal portálról letöltött térképmásolatra , tessék megnézni jó lesz ?

–        Mi sem egyszerűbb. Nézzük csak, igen tényleg, rendszerünkben lévő rendezési terv alapján az előkert megvan, oldalkertek hátsókert, beépítési %, épületmagasság, sőt még a zöldfelület is elegendő. Jó választás, sőt az e-közmű nyilvántartásunk alapján a telkük rendelkezik a szükséges közművekkel is.

–        És az épület jó lesz, illik ide ?

–        Ugyan kérem, a TISZAVIRÁG 2 kiváló építészünk munkája, zsűrizett terv, de most hogy mondják, igen az ajánlott táj és régiókód is megfelelő, ügyes választás.

–        Kérhetünk rá építési engedélyt ?

–        Egy személyigazolványt és lakcímkártyát szeretnék kérni ellenőrzöm adatokat és kitöltöm a formanyomtatványt.

–        Van más teendőnk is ?

–        Ha várnak még egy kicsit, készletébe helyezem Önöknek az e-építési naplót, ahhoz kérnék 2300ft –ot átutalni, itt a pulton lévő terminálon meg is teheti , ha van Önnél bankkártya, ha nincs, tudok adni csekket is.

–        Nem köszönjük itt kártyánk. Mit adjuk a kivitelezőknek?

–        Jajj, majdnem elfelejtettem, a „TISZAVIRÁG 2” mintatervhez komplett kiviteli dokumentáció tartozik szakági tervekkel költségvetéssel együtt. Ezt továbbítom az ügyfélkapus tárhelyére, ehhez még 52.200ft szolgáltatási díjat kérnék befizetni szintén utalással, ezzel a tervek egyszeri névre szóló felhasználási jogát szerzi meg, ebből 2%-ot a „TISZAVIRÁG 2” tervezőjének utalunk át jogdíjként.

–        Volna még más kérés ?

–        Feleségem kérdi, hogy hitelt igénybe tudunk-e venni ?

–        Hány gyerekük van ?

–        Kettő, de még kettőt tervezünk.

–        Ez a beszéd, keresem a gépben, a családok otthonteremtési kedvezményének igénybevételéhez esetünkben a minimális szobaszám 3 lesz. A „TISZAVIRÁG 2” –ben van három háló, egy nappali, hasznos alapterülete 152m2. Frissítem rendszerben lévő költségvetési kiírást a 2016-ban érvényes minimális rezsióradíjjal, így az épület irányadó költsége 34.560.000ft, azaz minden peremfeltételnek megfelel, Magyarország kormánya most 3.200.000,ft vissza nem térintendő támogatással járul hozzá az építési költségekhez, kiváló választás ! Átküldjem a hiteligényüket a Takarékbankba ? Igen kedvező 2,5%-os 30 éves futamidejű jelzáloghitelük van már 30 %-os önerőtől.

–        Igen köszönjük.

–        Megtörtént, még valamit tehetek Önökért ?

–        Ami azt illeti igen, az építész aki azt a kockát rajzolta reggel azt mondta , ha mindezt elintézzük pár perc alatt, akkor foglaljuk neki holnapra egy időpontot, megcsináltatná az útlevelét.

 

 

A közgyűlés az alábbi meghirdetett napirendi pontokat és beszámolókat elfogadta.

 1. 2016. évi költségvetési terv – Szalay Tihamér- 2016. évi költségvetési terv
 2. Pénzügyi és gazdálkodási szabályzat módosítása – Szalay Tihamér
 3. Szakmai cím adományozási szabályzat módosítása – dr. Hajnóczi Péter

Az emlékeztetőt összeállította :

Molnár Csaba

építész/alelnök

Dél-Dunántúli Építész Kamara

7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023

 

 

Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505