Keresendő szöveg:


Ilyen ma egy emlékmű!
2010. szeptember 13., hétfő

A Dél-Dunántúli Építész Kamara által meghirdetett „Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázat a Köztéri Művészetért” és a „Breuer Pécsett / oda-vissza” pályázatok legjobb pályaműveiből nyílt kiállítás záróeseményén kiderült, hogy kik nyerték a pályázatokat és mely művek valósulhatnak meg Pécs közterein.

A XX. század két kiemelkedő jelentőségű pécsi származású művészét megidéző pályázatok közös pontja a köztéri művészet nem konvencionális megközelítése volt.
A hat képzőművész meghívásával zajló Breuer Marcell Pécsett/Oda-vissza című pályázat végeredményeként a Konferencia és Koncertközpont előtt kialakítandó Breuer Marcell sétányon a zsűri döntésének megfelelően Csákány István " Breuer Marcel Emlékszoba " című munkája állít majd emléket a világhírű építésznek.

A győztes mű a beteljesíti a pályázat eredeti célkitűzését azzal, hogy a hagyományos emlékműművészet meghaladására törekedett. A „Marcel Breuer emlékszoba ” címet viselő alkotás nem más mint egy anti-emlékmű, vagyis olyan munka, amely az emlékállítás gesztusának értelmére kérdez rá.

A Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázat győztes munkája Uránváros főterén állhat majd. A Makra Zoltán és Palatinus Dóra munkája egyáltalán nem konvencionális műalkotás, amely a „ 37 m2 ” címet kapta és egy 37 négyzetméteres uránvárosi panellakás térbeli dimenzióit alkotja meg a városrész főterén.

A pályázatok lebonyolítására az ÉPÍTÉSZET ÉS KONTEXTUS programsorozat keretében került sor. 
 
További részletek az ÉK2010 honlapján!
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505