Keresendő szöveg:


Xella nemzetközi tervpályázat
2012. április 24., kedd

A pályázat célja Ytong, Silka, Multipor építési rendszerek felhasználásával közel nulla energiaigényű családi ház terveinek elkészítése.

Tervpályázat kiírója:
A Xella Porenbeton Österreich GmbH. felkérte az Ausztriában főként építészeti pályázatokkal és versenyeztetéssel foglalkozó Pitschmann építészirodát egy nemzetközi pályázat kiírására. (www.pitschmann.cc). A nemzetközi projekt öt ország összefogásával (cseh, szlovák, szlovén, osztrák, magyar) a Bécs melletti Blaue Lagune parkban (http://blauelagune.at/home/) kerül megvalósításra.

Tervpályázat lebonyolítója:
A nemzetközi pályázat lebonyolítását hazánkban a Xella Magyarország Kft. végzi. Elsősorban azon építésztervezők jelentkezését várják, akik elkötelezettek az energiahatékony és környezettudatos modern épületek tervezése területén.

A pályázat célja:
A Xella nemzetközi leányvállalatai által forgalmazott (Ytong-Silka-Multipor) építési rendszerek felhasználásával közel nulla energiaigényű családi ház terveinek elkészítése. A részvevő országok szakmai- és magán érdeklődői számára a Xella termékek alkalmazásával a Blaue Lagune parkban megépítendő "jövőház" a következő évtizedek energiatakarékossági, energiahatékonysági elvárásait és kortárs előre mutató designját hivatott bemutatni.

A pályázat menete:
A pályázat két fordulóban kerül lebonyolításra. Az első fordulóban a tervezőnek korábbi munkái közül olyan új, vagy már meglévő modern családi ház- házak (max. 3 db) tervét kell benyújtania, mely alapvetően a mai kornak megfelelő designnal nyerheti el a nemzetközi zsűritagok tetszését.

A beadandó pályázatnak az alábbiakat kell tartalmaznia:
 • kódszámmal ellátott jelentkezési lap, mely biztosítja a tervező anonimitását
 • már megvalósult vagy újonnan tervezett projekt/projektek alaprajzai és látványtervei
Formátum: A1-es méret (60x84 cm), kinyomtatva
Pályázat nyelve: angol
A beérkezett terveket a nemzetközi zsűri funkcionális, gazdaságossági, illetve építőművészeti kvalitások alapján bírálja el. Azon tervezőknek, akik részt kívánnak venni, emailen jelezzék szándékukat, hogy megkaphassák a kódszámmal ellátott jelentkezési lapot, melyet mellékelten postázni kell a beadandó tervekkel együtt.

Az első fordulóba a pályázatok leadási határideje 2012. május 18.

Postacím:
Ytong - Falazóelemgyár
3201 Gyöngyös Pf: 155

Az első fordulós pályaművek nemzetközi elbírálása: 2012. május 29.

A beküldött tervek alapján a nemzetközi zsűri 15 építészt választ ki - országonként 3-3-at -, akiket 2012. május 31-én az adott ország leányvállalata, - jelen esetben a Xella Magyarország Kft. - kiértesít a második fordulóba való továbbjutásról, továbbá felkéri a három kiválasztott építészt a "közel nulla energiaigényű családi ház" megtervezésére az alábbi feltételek alapján:

 
1. Alapkövetelmények
 • Közép és Kelet-Európában engedélyeztethető, megvalósítható épület, a Blaue Lagune egy adott telkére megépíthetően
 • Hagyományos módon, gazdaságosan kivitelezhető, a belső tér a magánépíttetők igényére könnyen átalakítható
 • Az épület stílusa feleljen meg a mai modern elképzeléseknek, trendeknek
 • Épületburok kialakítása kizárólag Ytong illetve Multipor építési rendszer használatával történjen
 • A domináns homlokzati szín a fehér
 • Külső falak U ≤ 0,13 W/m˛K, maximális szerkezeti falvastagság 50 cm
 • Energetikai számítás PHPP programmal
 • A fűtési energiaszükséglet maximum 20 kWh/ m˛ év
2. Épületkialakítás
 • 120-130 m˛ alapterület
 • 4 fős család részére
 • 4-5 lakó helyiség kialakítása (3 hálószoba + nappali)
 • két lakószint, pince nélkül (akadálymentes kialakítás szinten belül)
A második fordulóba bejutott építészeknek lehetősége nyílik a projekt kidolgozása során felmerülő szakmai kérdések megvitatására 2012. június 25-én Vösendorf-ban egy kollokviumkeretén belül.

A hazánkból továbbjutott három építésztervező második fordulós pályamunkáját honoráriumként a Xella Magyarország Kft. egyenként 900.000 Ft + Áfa értékben megvásárolja. A nemzetközi versenyre készült tervek bekerülnek a Xella Magyarország Kft. Kész-Ház mintakatalógusába, mint válaszható modern családi ház terv, valamint felkerülnek honlapjukra referenciaként a tervező adataival együtt. Amennyiben a három magyar versenyző közül kerül ki a nemzetközi első helyezett, abban az esetben az építészre a lent említett nemzetközi díjazás vonatkozik.

A második fordulóba a pályázatok leadási határideje 2012. 08. 06.

A bíráló bizottság összetétele:
Elnökség:
Franz Gugerell okleveles építészmérnök
Ernst Pischmann okleveles építészmérnök
Heinz Plöderl okleveles építészmérnök

Tagok:
A Xella cégcsoport két nemzetközi vezetője
A résztvevő országokból delegált okleveles építészmérnökök
Magyarországról Dr. Medgyasszay Péter okleveles építészmérnök, BME egyetemi adjunktus

A pályázat végső elbírálásának várható határideje: 2012. 08. 27.

A pályaművek díjazása nemzetközi szinten:
Második és harmadik helyezett:
A tendertervek széleskörű publikációja a Xella Baustoffe marketing kommunikációs rendszerén keresztül, valamint kétszemélyes projektlátogatások, amelyek a Xella Baustoffe Németországban megvalósult, kiemelt projektjeit érintik.

Első helyezett:
Azaz a nyertes tenderterv elkészítője a két-személyes kiránduláson felül 3.000 Euro pénzjutalomban is részesül. Továbbá a Xella vállalatcsoport megbízza a nyertes építészt, hogy készítse el a közel nulla energiaigényű családi ház kiviteli terveit, melynek díja az osztrák építési költségek 8,5 %-a (15.000 - 20.000 Euro). Amennyiben a győztes terv alapján a projekt a Bécs melletti Blaue Lagune-ban megépítésre kerül, az hosszú távú kiváló referenciaként szolgál tervezőjének, illetve a Xella vállalatcsoportnak egyaránt.
 
Bővebb információ ezen a linken található! 
Kapcsolódó állományok:
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505