Keresendő szöveg:


Pályázati finisszázs és díjátadó
2010. szeptember 10., péntek

Lezárult a Dél-Dunántúli Építész Kamara által meghirdetett „Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázat a Köztéri Művészetért” és a „Breuer Pécsett / oda-vissza” pályázatok zsűrizése. A győztes személy megnevezésére az ünnepélyes díjátadáson kerül sor 2010. szeptember 11-én.

A legjobb pályaművekből augusztus 18-án kiállítás nyílt a Csontváry Múzeum földszintjén, a korábbi Dante Kávézó helyén. Az ünnepélyes díjátadásra 2010. szeptember 11-én kerül sor, ahol fény derül a győztes kilétére. A Vasarely-pályázat győztese 5000 euróval, és egy kéthetes Aix-en-Provence-i rezidensi tartózkodás élményével gazdagodhat.

Az Építészet és Kontextus keretében zajló Breuer Marcell és Victor Vasarely nevéhez fűződő köztéri művészeti pályázatok olyan köztéri műalkotásokat kívánnak létrehozni Pécsett, melyek a köztéri művészet aktuális kérdésein túl urbanisztikai, városépítészeti vagy szociális kérdésekre is válaszokat keresnek. Kiemelt cél az is, hogy a munkák nemzetközi szinten zajló pályázat keretében jöjjenek létre.
Vasarely Pályázat a nemzetközi partnerek (Aix-en-Provence-i Vasarely Alapítvány, pécsi Robert Bosch kulturális menedzser) közreműködésével egész Európa területén meghirdetésre került, művészeti koncepcióját Hector Solari Németországban élő médiaművész készítette. A Pályázatra augusztus 5-éig érkeztek pályamunkák magyar, német, angol, olasz és spanyol alkotóktól.

„Rendkívüli módon örültem a kiírásnak” – szögezte le Hector Solari Zsűri elnöke és a pályázat kurátora - Amikor a művészeti koncepción dolgoztam, azt tartottam szem előtt, hogy a helyi lakosság minél közvetlenebb kapcsolatba kerüljön a művészettel. Egyszóval, hogy ne egy újabb utcabútor jelenjen meg a városban, hanem olyan alkotás, amely bevonja a járókelőket, és igazi ajándék legyen a város lakóinak.A mellett, hogy a beérkezett 31 pályamű rendkívül érdekes volt, Hector Solari leszögezte: a beérkezetteknél merészebb és bátrabb műveket várt volna a pályázóktól, esetleg olyanokat, melyek a hagyományos köztéri szobrászattól radikálisan eltérő eszközöket használnak, hovatovább politikailag inkorrekt, a multimédiát bátrabban használó tervekre számított. A zsűri elnöke hozzátette: attól hogy a személyes elvárásai nem teljesültek maradéktalanul a pályázat elérte céljait. Hector Solari szerint Pécs méretéhez képest neves külföldi művészek nem pályáztak, de a jelenlegi pályázat csupán egy első lépés ha Pécs városa a nemzetközi kortárs művészeti életben jelen szeretne lenni.
 

Pierre Vasarely mint a zsűri egyik tagja megjegyezte: nagyapja első köztéri munkáját 1953-ban Caracas-ban, Venezuelában állították ki, akkor és ott alig hallottak még róla. - Talán a mostani pécsi pályázat is hasonló lehetőséget rejteget egy fiatal művész számára – mondta a Pirre Vasarely Alapítvány alapítványi elnöke. 
 Nagyszabású köztéri művészeti beavatkozások létrehozása jó alkalomnak ígérkezik a városban zajló képzőművészeti élet fejlesztésére és új nemzetközi kapcsolatrendszerek kiépítésre. Ezért a pályázat lebonyolítása összekapcsolódik egy nemzetközi díjalapítási szándékkal, amely egy jövőbe mutató művészetszervezési programon keresztül kíván aktív jelenlétet biztosítani Pécs Város számára az európai művészeti szintéren. A Dél-Dunántúli Építész Kamara kezdeményezése nyomán Pécs Város Polgármestere és az Aix-en-Provence-i Vasarely Alapítvány – a magyarországi gyakorlatban egyedülálló módon – a köztéri művészetek fejlesztését szolgáló nemzetközi alkotói díj létrehozását határozta el, amely minden harmadik évben más és más európai városban kerül kiírásra.
 
A díjat a 2010-es lebonyolításhoz hasonlóan nemzetközi művészeti pályázat keretei között lehet majd elnyerni és a díjátadásra minden alkalommal Pécsett kerülne sor. A kiírás költségeit mindig az adott város vállalná, de a Díj életben tartásához elengedhetetlen kultúrdiplomáciai tevékenységet Pécs Város és az Aix-en-Provence-i Vasarely Alapítvány végezné.
 
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505