Keresendő szöveg:


Átadták a Schönvisner- és Forster Gyula-díjakat
DDEK
2014. április 22., kedd

Winkler Barnabás építészmérnök vehette át a műemlékvédelmi Forster Gyula-, Horváth Ferenc régész pedig a régészeti örökségvédelemért járó Schönvisner István-díjat a műemléki világnap alkalmából, 2014. április 18-án, a Belügyminisztériumban.

A pécsi Rabb Péter évtizedes munkája értékeléseként Forster Gyula-emlékéremmel, tüntette ki Felkai László, a BM közigazgatási államtitkára.
 
Rabb Péter több évtizede foglalkozik műemlék épületek diagnosztikájával, helyreállításuk, megmentésük tervezésével. Több mint 30 templom szakértői, tervezői munkáit végezte el cégével együtt, az elmúlt 2 évben. Az elmúlt években több előadást is tartott a barokk kor szerkezeti megoldásairól, mely előadásokkal is szolgálja a műemlékvédelem ügyét. A díj azért is különleges, mert az elmúlt tíz év alatt idén először kapta a kitüntetést építőmérnök, szerkezettervező. Rabb Péter három fia közül kettő is építész (Donát és Dániel) és szakmájukban elismert fiatal szakemberek már most is, Édesapjuk a fiatalabb generációk számára a tudás átadását szívügyének tekinti.
 
 
Gratulálunk az elismeréshez!
 
Csutiné Schleer Erzsébet építészt, a Hédervár Templomaiért Alapítványt, Horváth Péternét, a Budapesti Városvédő Egyesület várostörténeti csoportjának tagját, Lichter Tamás szerkezettervező építőmérnököt, az Ózdi Nyugdíjas Klub Ipari Örökségvédők Baráti Körét és Rabb Péter építőmérnököt Forster Gyula-emlékéremmel, Meleg József közgazdászt, amatőr kutatót pedig Schönvisner-emlékéremmel tüntette ki Felkai László, a BM közigazgatási államtitkára.
 
Fekete J. Csaba, a BM műemlékvédelmi osztályának vezetője köszöntőjében emlékeztetett: a Forster Gyula-díjban évente egy a műemlékvédelem területén kimagasló szakmai tevékenységet folytató szakember részesülhet, míg a Schönvisner István-díj évenként annak a szakembereknek adományozható, aki a régészeti örökség védelme érdekében fejtette ki kiemelkedő szakmai tevékenységét.
 
Idén már tízedik alkalommal ad át - az Emmit és jogelődjeit követve - a BM külön elismeréseket a műemlékvédelmi és a régészeti örökségvédelmi szakembereknek - idézte fel.
 
Felkai László pohárköszöntőjében hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a világnap révén felhívják a lakosság figyelmét ezekre a szakmákra, hiszen rajtuk keresztül a kormányzat figyelmét is könnyebb felkelteni. A kormányzat nemrég meghirdetett programja szerint a mindennapokba beilleszkedő műemlékvédelem került a középpontba, az olyan beruházások, melyek eredményét a lakosság is birtokba tudja venni - közölte az államtitkár, hozzátéve: fontos, hogy a műemlékvédelmi szakemberek és a kormányzat az azonos cél érdekében közös értékrendben tudjon gondolkodni.
 
 
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505