Keresendő szöveg:


Új funkciókkal bővülnek a régió kisvárosainak központjai
2009. február 1., vasárnap

A funkcióbővítő támogatás keretében a Dél-dunántúli régió nyolc kisvárosa újul meg. A több mint 3,3 milliárd forint Európai uniós támogatásnak köszönhetően a települések egyre növekvő mértékben környezetük foglalkozatási és szolgáltatási központjaivá válhatnak.

A funkcióbővítő támogatás keretében a Dél-dunántúli régió nyolc kisvárosa újul meg. A több mint 3,3 milliárd forint Európai uniós támogatásnak köszönhetően felújítják Barcs nyugati városrészének központját, Fonyódon a belvárost, Tab főterét, Szigetvár történelmi városközpontját, Nagyatád sétálóutcáját és főte-rét, Bóly központját a Kiskastély épületével együtt, Dombóváron a Művelődési Ház előtti teret és a Hunyadi teret míg Tolnán a Hősök terét és környékét.
A Dél-dunántúli régió kis- és közepes városainak célzott fejlesztésével a települések egyre növekvő mértékben környezetük foglalkozatási és szolgáltatási központjaivá válhatnak, fejlődésük és a környező kistelepülések fejlődése egymásra épülve megindulhat. Ehhez szükséges a városok központi funkcióinak erősítése, illetve egyes fiatal városok esetében azok megteremtése.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-dunántúli Operatív Programja keretében a Funkcióbővítő integrált városfejlesztési akciók támogatása című pályázati kiírás célja, hogy a településközpontok felújításával párhuzamosan a helyi identitás is megerősödjön. Ezzel új, települési és kistérségi szintű, gazdasági és közösségi, közigazgatási és szociális funkciók jelennek meg, a meglévő funkciók pedig megerősödnek.

Mint azt Feigli Ferenc, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke elmondta, a több mint 4,5 milliárd forint összberuházás 3,3 milliárd forint Európai uniós támogatással valósul meg. Megújul Barcs, Fonyód, Tab, Szigetvár, Nagyatád, Bóly, Dombóvár és Tolna központja. Megújulnak a közterek: útburkolatok, díszkövek és új utcabútorok kerülnek kihelyezésre, parkosításokra kerül sor. Közlekedésbiztonsági- és közműfejlesztések valósulnak meg. Jelentős külső és belső renoválásokra kerül sor, illetve létrejönnek új közösségi terek is.

A területrehabilitáció funkcióbővítő szerepének erősítésére mindegyik városban különböző programsorozatokra kerül sor. Ilyenek többek között a környezettudatos szemléletmódot népszerűsítő programok, a helyi kulturális- és civil szervezetek közreműködésével lebonyolított kulturális rendezvények, városmarketing- és más szakemberképzések.

A fejlesztések a tervek szerint 2010-re valósulnak meg.

Forrás: deldunantul.com
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505