Keresendő szöveg:


Átadták a Magyar Urbanisztikáért-Díjat és a Barna Gábor-emlékérmet
2011. október 28., péntek

A XVII. Országos Urbanisztikai Konferencián 2011. október 27-én kiosztották a Magyar Urbanisztikáért-Díjakat és a Barna Gábor-emlékérmet Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Pécsett október végén került sor mintegy 130 szakértő részvételével a XVII. Országos Urbanisztikai Konferenciára, amelyen a három szekcióban zajló esetismertetéseket, korreferátumokat követő plenáris ülésen a résztvevők megállapították, hogy bár esetenként érdekes műhelymunka zajlik az egyes minisztériumok szervezésében, ezek elszigeteltsége, koordinálatlansága jelentős veszélyt jelenthet nem csak az urbanisztikai tervezés hatékonyabbá tételére, hanem ezzel összefüggésben a 2014-2020 között várható támogatások igénybe vehetőségére, és ezen keresztül az egész ország jövőbeli fejlődésére is. 
 
A Zsolnay Kulturális Negyedben megrendezett ünnepségen elismerésben részesült többek között Dr. Hübner Mátyás, a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar Urbanisztika Tanszékének oktatója, a DDÉK tagja, valamint Dr. Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program fejlesztési igazgatója.
 
Gratulálunk a kitüntetetteknek!
 
--
 
A Magyar Urbanisztikai Társaság Elnöksége az urbanisztika ügyének előremozdítása érdekében kifejtett magas színvonalú tevékenység elismerésére MAGYAR URBANISZTIKÁÉRT ÉRMET adományoz. A díj annak a természetes személynek adományozható, akinek munkahelyi teljesítménye, vagy társadalmi tevékenysége nagyban hozzájárul az urbanisztikai szemlélet terjedéséhez.

Dr. Hübner Mátyás
Hübner Mátyás az ország legrégebbi egyetemi városában az urbanisztikai felsőoktatás egyik „első mohikánjaként” szó szerint iskolateremtő munkásságot mutathat fel. Urbanisták generációinak felnevelése, a szakmába való bevezetése kapcsolódik nevéhez, tudásából könyvein, jegyzetein keresztül azok is részesülhetnek, akik az ország más részein olvassák azokat, tervezői munkásságának eredményeit pedig azok is élvezhetik, akik azt sem tudják, hogy a világon van. A Magyar Urbanisztikáért-Díj ez esetben egy több évtizedes, ma is tartó alkotó pálya egyik fontos állomása.
 
Dr. Merza Péter
A rendszerváltozás után nehezen magára találó magyar urbanisztika egyik iskolateremtő, innovatív teljesítménye volt Pécs városának a 2000-es évek második felében végzett fejlesztési munkája, amely az Európai Kulturális Főváros elnyerését követően hatalmas tempót követelt meg. Ebben a munkában volt alapvető szerepe Merza Péternek, akinek a szakmai vezetése nélkül a város nagyütemű jövőalapozó fejlesztési tevékenysége nem valósulhatott volna meg. Ez a nemegyszer igen nehéz körülmények között végzett, innovatív, óriási energiát követelő, számos szempontból példaadó és más városok számára is mintául számító munka lényeges hozzáadott értéket jelent a teljes magyar urbanisztika számára is, ezt ismerte el a MUT Elnöksége a Magyar Urbanisztikáért-Díjjal.

Csontos János
A gyakran nehezen kommunikáló műszaki szakmák szinte teljesen a nyilvánosság elől elrejtve működnének, ha nem akadnának olyan megszállott, elkötelezett és kitartó kommunikátorok, akik nem hagyják a szakembereket magukra közcélú munkájukban, hanem tudásuk, kapcsolataik és tevékenységük nyomán mások számára is kinyílnak ezek a kicsit zárkózott szakmák. A magyar urbanisztika a sajtómunkások közül Csontos Jánosnak köszönheti leginkább, hogy az elmúlt két évtizedben a széles közvélemény tudomást szerezhetett a létezéséről, akár könyv, akár folyóiratcikk, akár TV-műsor formájában. Ezt a csendességében is kitartó, szívós és hasznos munkát ismeri el a Magyar Urbanisztikáért-Díj.

Arató András István
Felkészültség, korrektség, kitartás. Talán ez a három tulajdonság az, ami a szakma számára leginkább jellemezte Arató András több évtizedes urbanisztikai munkásságát. Nem csak Debrecenben, nem csak a régióban, de az egész országban ismert szakmai körökben magas szintű felkészültségéről, segítőkészségéről. Azok közé tartozik, akik vezető hivatalnokként sem ragadtak be a jogszabályok paragrafusai közé, hanem mindig megtalálják azt az utat, ahol a jogszabályok követése egyúttal az érintettek hasznára is vált. Szemléletformáló, tudatosságnövelő szakmai munkája a magyar urbanisztikában példamutató.

Dr. Meggyesi Tamás

Meggyesi Tamás a szakma legnagyobb felkészültségű tudósainak egyike, aki több iskola megteremtésében, vagy újrateremtésében is részt vett. A legismertebb talán az élete legfőbb munkahelyének a műegyetemi urbanisztika tanszéknek a rendszerváltozás utáni új irányba fordítása, de oroszlánrésze volt a településmérnök-képzés beindításában, és nem véletlenül választotta 18 évi elnökség után örökös tiszteletbeli elnökévé a szakma klasszikus találkozóhelyének, a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemnek a tanácsa sem. Oktatói munkája mellett – amelynek során számos „szakág”, pl. mérnökök, tájépítészek – a tervezőinek képzésében is részt vett számos könyvben foglalkozott az építészet és az urbanisztika sajátos kérdéseivel, a gyakorlati megközelítésű tanulmányoktól a filozófiáig terjedő skálán. Korszakalkotó iskolateremtő munkásságát ismeri el a Magyar Urbanisztikáért-Díj.


További információk: Magyar Urbanisztikai Társaság
 
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505