Keresendő szöveg:


Pollackosok a Velencei Biennálén!
2012. február 17., péntek

A zsűri jelölése alapján a 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás magyar pavilonjában rendezendő tárlat megvalósítására a nemzeti biztos a Modell című projekt kurátorait, Bachmann Bálintot és Markó Balázst kéri fel.

A MODELL című pályamunka nyerte a 2012 őszén megrendezésre kerülő 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás magyar pavilonjának rendezésére kiírt pályázatot. A döntés alapján a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kara és Breuer Marcell Doktori Iskolája valamint a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara a felelős, hogy sikeres magyar kiállítás valósulhasson meg a Biennálén. 
 
A kiállítás fókuszában az építészhallgatók által készített építészeti modell áll. A modell készítés különösen fontos szerepet tölt be az építészet oktatásában. A tér minden irányát értelmező, az arányokat térben szemléltető modell több információt hordoz bármilyen más eszköznél. A modellkészítés kézműves jellege, az anyagok kiválasztása és megmunkálása, analóg a tényleges építési folyamattal, így nem csak a téralkotás, de a szerkezetiség is megjelenik benne, illetve ezek mellett nem hanyagolható el a műszaki gondolkodást, kreativitást fejlesztő hatása.A modellkészítés kapocs lehet a hallgatók között, alkalmas a közösen folytatott munka örömének átélésére, az építészetet éltető kollektivitásra és kommunikációra.A kiállítás tehát nem a makettek esztétikumáról fog szólni, hanem a mögötte rejlőgondolatokról és kapcsolatokról. Kapcsolatokról, melyek összekötik a fiatal generáció tagjait szerte a világban.

A kurátorok Bachmann Bálint DLA és Markó Balázs DLA. A megvalósuló munka azonban fiatal építészek és építészhallgatók sokaságát is dicsérni fogja, a terek berendezésére nemzetközi pályázatokat írnak ki a kurátorok s a beérkező anyagegy képpé összeállva alkotja majd az installációt. Ezáltal az ország összes építészhallgatójának lehetőséget ad a részvételre, az installáció a közös munka, az együtt dolgozás ünnepe kíván lenni, felhívva a figyelmet annak fontosságára. Ilyen értelemben tehát – bár építészekről szól a kiállítás – nem csak építészeket érinthet meg.

A pályázati anyag szellemisége rímel a Biennále fő kurátora, David Chipperfield gondolataival, aki a kapcsolatokra kívánja helyezni a hangsúlyt, melyek összekötik a különböző generáció tagjait. Az anyag elkészítésében együtt dolgozott és a munka folyatatásában is együtt dolgozva kívánják megvalósítani a chipperfieldi gondolatokat: dr. Bachman Zoltán DLA, a Breuer Marcell Doktori Iskola vezetője valamint Keresnyei Johanna, Stemmer Andrea, Kósa Balázs, László Zsolt, Németh István és Zilahi Péter, a doktoriskola hallgatói.
 
A szép sikerhez gratulálunk!
 
További részletek az Építészfórum cikkén!
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505