Keresendő szöveg:


A Max Bill film Pécsett
2013. május 8., szerda

Nagy sikere volt Pécsett a Bauhaus egyik legnagyobb hatású képviselőjéről,Max Billről készült dokumentumfilmnek. A május 7-én az Apolló Moziban tartott teltházas magyarországi ősbemutatón részt vett Erich Schmid, a film rendezője és Angela Thomas művészettörténész, a művész özvegye is.

A film magyar fordítását és feliratozását a Dél-Dunántúli Filmalap készítette el.A dokumentumfilm az esztétika, a politika és a különböző művészeti ágak irányából közelítve mutatja be Max Bill (1908-1994) személyét, a 20. század talán legjelentősebb svájci művészét, aki építészként, formatervezőként, tipográfusként és képzőművészként egyaránt haladó szellemű alkotásokat hozott létre. A dessaui Bauhaus egyik legnevesebb növendékeként is ismert, rövid ideig Párizsban, az Abstraction Création tagjaként is alkotott, majd meghatározó tagja és teoretikus formálója lett a svájci konkrét művészetnek. 1953-ban részt vett az „ulmi Bauhaus” iskolaalapításában, rektorként vezetésében és a modellértékű oktatás kidolgozásában. A háború alatt menekülteket fogadott be, aktív antifasiszta propagandát folytatott. Munkáját mindig a társadalmi felelősség és a környezettudatosság jegyében végezte, nézetei teljesen időszerűvé váltak.
 
 
A vetítést követően Angela Thomas művészettörténésszel, Max Bill özvegyével, és Erich Schmid rendezővel Orbán Jolán irodalmár beszélgetett. A mintegy egy órás beszélgetésen Erich Scmid és Angela Thomas a filmmel és Max Bill-lel kapcsolatos gondolataikat osztották meg a közönséggel.


A Max Bill – Az abszolút látás c. dokumentumfilm vetítése a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar Építészet Ma elnevezésű rendezvénysorozatának keretében valósult meg. A film magyar fordítását és feliratozását Major Zoltán (Dél-Dunántúli Filmalap) készítette el. Az esemény kurátora Benedek Barna festőművész volt.
 
Fotók: Horváth S. Gábor 
 
Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505