Keresendő szöveg:


GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

SMÉK

A SMÉK titkársága GYIK, azaz gyakran ismételt kérdések rovatot indít, melyben a kamarához e-mailen érkezetett megkeresések, valamint arra vonatkozó válaszok olvashatók.

  •     2008-ban lejár az engedélye?
- Vagy 2007-ben megújították azzal a feltétellel, hogy egy éven belül igazolja a szükséges továbbképzést? Hogy mit kell tennie azt megtudhatja a továbbképzési rovatban elhelyezett külön tájékoztatóból.
  •     Elektronikus kamarai tájékoztatást szeretne?
- Kérjük a tagok számára postán kiküldött adatlapot kitöltve és minden szükséges helyen aláírva juttassa vissza a Somogy Megyei Építész Kamara titkárságára. Amennyiben Ön nem tagunk, az elektronikus tájékoztatót akkor igényelheti, ha az éves önkéntes szolgáltatási díjat a megyei kamara számlájára megfizette. Az adatlap a titkárság e-mailcíméről kérhető.
  •     Etikai-fegyelmi eljárások díj ellenében
- 2008. január 1-jén lépett hatályba a Magyar Építész Kamara újraalkotott Etikai-fegyelmi Szabályzata. A szabályzat átfogó módosítását a kamarai törvény 2007. évi módosításai tették szükségessé. Az egyik legfontosabb változás,  hogy az etikai fegyelmi panasz benyújtásával egyidejűleg meg kell előlegezni az eljárási költség átalányt. Ennek összege elsőfokú eljárás esetén tízezer forint, másodfokú eljárás esetén húszezer forint a MÉK elnökség döntése alapján. A szabályzat a MÉK honlapjáról letölthető.
  •     A 70 éven felülieknek mekkora a szabadsága a tagdíj önkéntes meghatározásában ? Mivel élni szeretnék a kedvezménnyel, kérek üres befizetési utalványt.
- 70 éven felüli tagjainknak a tagdíjfizetés valóban önkéntes, ami azt jelenti, hogy tagdíjat valóban nem fizetnek. Dönthetnek azonban úgy is, hogy a tagdíjnak valamely részét megfizetik, ez esetben igénybe vehetik a tagdíjat fizető tagoknak járó szolgáltatási díjkedvezményeket (ingyenes, vagy kedvezményes részvétel a kamara által indított szabadon választható, ill. kötelező továbbképzéseken, évi három alkalommal díjmentes igazolás kiállítása a jogosult által megjelölt névjegyzéki adatokból).
  •     A továbbképzés kötelező tanfolyamára akkor is kell most jelentkezni, ha csak az év folyamán, de csak egy későbbi időpontban kívánom azt teljesíteni ?
- A kamara által indított továbbképzésre előzetesen most kell jelentkezni, mert így tudjuk eldönteni, van-e tagjainknak erre igénye. Egyelőre nem szerepel távlati tervek között az év folyamán későbbi időpontban kötelező továbbképzést a kamarai tagoknak kedvezményesen indítani. 
  • Nemrég kaptam egy e-mailt egyik építész kollégától a T. Kamara továbbképzési és jogszabályváltozási témákban született körlevelének másolatával.Meglepődve tapasztaltam, hogy a T. Kamara valahova küld, valahova pedig nem értesítést. Ennek vajon mi lehet az oka? Ha nem lennének kollegiális kollegák, a mai napig nem tudnék semmilyen friss információról, pedig tudtommal a tagdíj is egyforma, ez alapján nem lehetne a tagságot "szortírozni". 
A T. Kamara eddigi többéves áldásos tevékenysége során sohasem mulasztotta el a tagdíjcsekket postázni részemre (érdekes módon a friss információkkal ellentétben ezek mindig célhoz értek - az utólagos számlaadás persze elmaradt), valamint az Építész Közlönyt küldték jelentős késéssel, de sajnos ezt sem mindig kaptam meg.
 Kérdéseim a következők:
 
1. Ha a T. Kamara nem minden tagjának jár ugyanaz a mértékű szolgáltatás, igazságosnak tartják-e ugyanolyan mértékű tagdíj kiszabását?
2. Ha valaki csökkentett szolgáltatást kap, jár-e neki tagdíjcsökkentés, ha igen mennyi?
3. Ha nem jár tagdíjcsökkentés, vajon ki a felelős a diszkriminációért és mi a szankció?
4. Kapok-e én is a jövőben olyan szolgáltatást, mint "egyesek", vagy továbbra is az ő jóindulatukra szorulok?
- Kamaránkhoz elektronikusan eljuttatott kérdéseire - mivel azok egymással összefüggnek - ezúton egyszerre válaszolok.
 
Kamaránk kérdéses körlevelét valamennyi tagunknak postai úton eljuttattuk. Azoknak a tagjainknak azonban, akik az éves taggyűléseken e-mai elérhetőségüket, ill. annak adatkezelésére vonatkozó nyomtatványt kitöltve rendelkezésünkre bocsátották az ilyen jellegű tájékoztatásokat ezentúl elektronikus úton is megküldjük. Természetesen az elektronikus levél napokkal előbb ér célba, mint a postai, így Ön azt kérdéseinek megfogalmazása óta feltehetőleg már kézhez kapta. Ebben a körlevélben tagjaink számára ismételten elhelyeztünk egy adatlapot, melynek visszaküldése lehetővé teszi titkárságunk számára az elektronikus tájékoztató megküldését.

Igyekszünk tagjaink számára tagdíjfizetésükhöz igazodó szolgáltatásokat nyújtani, amellyel úgy gondol és ezt tagjaink visszajelzései igazolják a vidéki kamarák között élen járunk. A tavalyi év folyamán több olyan ingyenesen, vagy önköltségi áron elérhető szakmai programot, továbbképzést szerveztünk, mellyel tagjaink megyei helyszíneken összegyűjthették az időarányosan szükséges továbbképzési pontok másfélszeresét. Az éves tagdíj megállapításának mértéke azonban nem a területi kamarák, hanem az éves küldöttgyűlés hatáskörébe tartozik.

 A mai napon megérkezett Öntől elektronikus elérhetőségét bejelentő adatlapja, amely lehetővé tette számunkra, hogy a most induló elektronikus tájékoztatásból Ön is részesüljön. A fent felsorolt egyéb szolgáltatásaink azonban nem ettől függnek, hiszen valamennyi tagunk részt vehet az éves taggyűléseken, valamint az ennek alkalmával, illetve az év folyamán megrendezett szakmai előadásokon. Itt egyébként lehetőség van arra is, hogy a kamara működésével kapcsolatos észrevételeket személyesen is előterjessze.

 

Utoljára frissítve: 2014. március 24., hétfő

Dél-Dunántúli Építész Kamara | 7624 Pécs, Boszorkány u. 2. C023 | tel: 72/520-505