Pelényi Margit kapta a Breuer Marcell-díjat

Pelényi Margit részére a kortárs építészet terén elért páratlan sikerei, sajátos köztéri alkotásai, továbbá eredményes építőművészeti pályafutása elismeréseként a Breuer Marcell-díj kitüntetést adományozta Pécs városa. A díjat Páva Zsolt polgármester nyújtotta át március 1-jén, a Pollack Expo megnyitóján.

Pelényi Margit 1951-ben született Devecserben. Pápán tett gimnáziumi érettségi vizsgát, majd 1975-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett diplomát. 1975 és 1979 között a zalaegerszegi ZALATERV, majd a pécsi BARANYATERV vállalatnál volt tervező. 1989 óta a székesfehérvári BÉTERV Kft, illetve az annak jogutódjaként alakult pécsi Pelényi Margit Stúdió - DU-PLAN Mérnöki Iroda Kft. vezető építésze. 2007-2011 között a Déldunántúli Építész Kamara vezetőségi tagja volt. 2008 óta a Mesteriskola mestere.

Alkotói személyiségét az elmélyült szakmai tudás, az igényesség és határozottság jellemzi. Épületei egyéni és eredeti karakterűek, korszerűek, értékállók, és finoman illeszkednek környezetükbe. Legtöbb munkája Pécshez, Baranyához köti. Középület-tervezési munkái közül legjelentősebbek a pécsváradi tanuszoda és sportcsarnok, a siklósi könyvtár, a hosszúhetényi malomból átalakított vendéglő és az ormánsági református fiatal roma házaspárok számára készült, romlott állapotú parasztházak átalakítása, az uránvárosi munkásszálló átalakítása, egy 120 lakásos szociális bérház-komplexum.

A Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése 1994-ben a szentlőrinci ravatalozó épületéért Az építészeti kultúráért I. díjával, 1997-ben a pécsváradi erdészeti központ épületéért Az építészeti kultúráért II. díjával, 1999-ben a mánfai, hátrányos helyzetű középiskolai diákok tehetséggondozó középiskolája, a Collegium Martineum épületéért Az építészeti kultúráért I. díjával tüntette ki. A szentlőrinci ravatalozóért 1997-ben elnyerte a Pro Architecture díjat is. Kiemelkedő szakmai munkáját a 2007-ben a Miniszterelnökség Ybl-díjjal tüntette ki. 2016-ban Prima Primissima-díjas lett Magyar építészet és építőművészet kategóriában.Munkásságában erős és jellegzetes elem a szociális érzékenység, amely elhivatottsággal és áldozatos építészeti tevékenységgel párosul. Szemléletét egyszerre jellemzi a modernista hagyomány tiszta, pontos logikája és az egyedi helyzet iránti empátiából születő, poétikus megfogalmazás.

(Pécs MJV sajtóközleménye)