Elhunyt Váczi Imre építész

Temetése 2018. június 1-én pénteken 15 órakor lesz Szekszárdon az Alsóvárosi temetőben.

Váczi Imre

(1933-2018)

1956-ban diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán. Pályáját Szekszárdon a Tolna Megyei Tanácsi Tervező Vállalatnál kezdte, és az itt töltött bő három évtizedben jelentős részt vállalt a megyeszékhely mai arculatának kialakításban. A 70-es évekre az iroda vezető tervezőiek egyike, majd főmérnöke, és igazgatóhelyettese. 1991-es feloszlásáig a tervező vállalat szinte minden munkájában ott van keze, vagy vigyázó tekintete. Szekszárdi építészek sora tekinthetett rá mentorként, társként, aki pontos és tárgyilagos helyzetelemzőként segítette elindulásukat.

Nyugdíjasként előbb társalapítója a SzekszárdTerv irodának, majd lányával közösen 1995-től Vácziék Építész Irodája Kft-ben dolgozik tovább. 2016-ban végleg visszavonult, de tiszteletbeli tagként továbbra is építész közösségünk tagja maradt.

Legjelentősebb munkái az 1971-es Vadászati világkiállításra készültek el. A Gemenc Hotel 100 szobájával a korszak egyik legmodernebb, építészetileg is kiemelkedő épülete lett.

Gemenc Hotel

A gemenci erdőben felépített vadászház teljesen más, játékosabb irányból közelítette meg a modernizmust, és a praktikumot. A tájba illesztett nádtetös épülete sokáig a szekszárdiak kedvenc szórakozóhelye volt, Szarvas Csárda néven.

Szarvas Csárda

Neki köszönhetjük még - többek közt - a városközpontban álló Augusz Imre irodaházat is. (volt szakszervezetek háza, 1974)

Kedvenc épülete az 1993-ban közadakozásból Újiregen felépült Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus templom.